Data: 2001-01-17 23:39:34
Temat: Re: ziemniaki
Od: Patrycja Kazala <k...@m...pw.edu.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jerzy wrote:
>
> Użytkownik rena <r...@a...net.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisał:3...@n...vogel.pl...
> > z tego co wiem, to wszystkie warzywa wrzuca sie na gotujaca wode, bo
> inaczej
> > traca witaminy
> ??? ... i dopiero wówczas tracą witaminy!!!
nie :)
chodzi o to ze sa rozne witaminy, rozpuszczalne w wodzie, w tluszczach.
inne rozkladaja sie pod wplywem swiatla, temperatury i bog wie czego
jeszcze. wiec czym warzywa dluzej tkwia w wodzie, tym wiecej sie z nich
wyplukuje, czyli tym sa mniej wartosciowe. a wiekszosc ludzi pozniej ta
wode wylewa - nienajlepszy zwyczaj. a mozna ja np. wykorzystac do gotowania
zupy albo sosu jakiegos......
pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
|