Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "Ania \(siostra Ewy\) M." <N...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ziemniaki po niemiecku
Date: Wed, 20 Oct 2004 22:18:08 +0200
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 58
Message-ID: <cl6h3q$4g3$1@achot.icm.edu.pl>
References: <8afleimmcd33.gryf39zu667b$.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: as1-237.kalisz.dialup.inetia.pl
X-Trace: achot.icm.edu.pl 1098303419 4611 62.148.76.237 (20 Oct 2004 20:16:59 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 20 Oct 2004 20:16:59 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:219097
Ukryj nagłówki
nie wiem czy o to ci chodzialo ale nazywa sie to Kartofel Salat w
Niemczech.
Skladniki:
ziemniaki
oliwa
ocet - najlepiej taki ziolowy lub z czerwonego wina
cebulka, ew. dodatkowo szczypiorek
sol i pieprz
inne przyprawy typu koperek, zielona pietruszka lub inne ziola wg
upodobania.
Gotujesz ziemniaki w mundurkach ale tak aby nie byly zbyt rozgotowane (musza
jednak byz ugotowane- chodzi o to zeby nie rozpadaly sie potem na paćke),
obierasz jak sa gorace, kroisz w plastry i gorace jeszcze polewasz sosem z
oliwy i octu najlepiej takiego ziolowego lub z czerwonego wina.
Dodajesz drobniutko posiekana cebulke najlepiej wraz z zielonymi pędami albo
w razie braku takowej dodaj jeszcze oprócz cebuli szczypiorek. Sol i pieprz
do smaku i inne przyprawy typu koperek, zielona pietruszka lub inne ziola wg
upodobania.
W tym wszystkim chodzi o to aby ziemniaki były takiego rodzaju zeby sie nie
rozpadly po ugotowanie!
Koniecznie gotowac ziemniaki w mundurkach!!
Obrac gorace i gorace zalec sosem!
Pozdrowka
Anka
"dawid dlugosz" <n...@n...cry> wrote in message
news:8afleimmcd33.gryf39zu667b$.dlg@40tude.net...
>
> Witam
>
> Mam małą prośbę o przepis na ziemniaki. Będąc w Niemczech jadłem tam
> ziemniaki na zimno, pokrojone w plasterki z dodatkiem pieprzu i chyba
> masła. Nie było to samodzielne danie tylko dodatek do mięsa.
> Goglowanie dało mi kilkanaście przepisów, zwykle jednak nie ma nic w nich
> na temat tłuszczu, proponują majonez a mi się wydaje, że tam było jednak
> masło (oliwa). Może się mylę, w każdym razie chciałem zasięgnąć porady
osób
> co w niejednym piecu chleb piekli.
>
> Pozdrawiam i przepraszam jeśli moje pytanko jest trywialne.
>
> dawid
>
> --
> _
> | ('< jid:h...@c...pl |
> | (_),, gg:1002359,rlu:171196 |
|