Data: 2007-12-23 17:44:49
Temat: Re: /ziemniaki, przepis
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Marchewka wrote:
> Użytkownik "Magdalena Bassett" <i...@b...com> napisał w
> wiadomości news:13mlq0qq8fhfrc2@corp.supernews.com...
>
>> zapiekanka ze slodkich ziemniakow
>> ziemniaki dauphine
>
>
> A co to za wynalazek te ziemniaki? Mozesz podac przeisy na powyzsze 2?
pierwsze to wynalazek francuski
Ziemniaki dauphine
100 g masla
240 ml wody
1 lyzeczka soli
1/2 lyzeczki galki muszkatolowej
1/4 lyzeczki pieprzu (bialego najlepiej)
240 ml maki
4 jajka
1 kg ziemniakow
Ugotowac ziemniaki, odlac wode, osuszyc, utrzec (pure).
Wode, maslo, sol, pieprz i galke muszkatolowa doprowadzic do wrzenia,
dodac make jednym ruchem i ucierac drewniana lyzka, az masa odjedzie od
scianek garnka. Zdjac z ognia, dalej ucierac lyzka lub przelozyc do
miksera, dodawac po jednym jajku, ucierajac, az wszystko sie polaczy w
gesta mase. Dodac pure z ziemniakow, wymieszac. Male kulki 2-3 sm smazyc
w glebokim tluszczu az spuchna i zbrazowieja. (ja smaze w woku).
Przekladac na reczniki papierowe, trzymac w cieplym piecu do podania.
drugie to wynalazek amerykanski
Sweet potato casserole
Zapiekanka ze slodkich ziemniakow
1 kg jamow (yams, sweet potatoes)
100 g masla
120 ml (pol szklanki) brazowego cukru
120 ml (pol szklanki) posiekanych orzechow (pecans sa najlepsze do tej
zapiekanki)
1 lyzeczka soli
1 lyzka pokruszonego pieprzu
Obrac jamy i pokroic w 2 cm kostke. Roztopic maslo, wymieszac polowe
masla z ziemniakami i przelozyc je do zaroodpornego naczynia z pokrywka
lub folia do zakrycia. Wymieszac pozostale maslo i reszte skladnikow i
posypac rowno po ziemniakach. Piec zakryte przez 45 minut, odkryc i piec
nastepne 15 minut. Podac gorace.
Magdalena Bassett
|