Data: 2004-01-10 19:38:23
Temat: Re: zmarznięte jabłka/przepis na placek
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
egol wrote:
>
> Uzytkownik "I.P." <i...@g...de> napisal w wiadomosci
> news:btn0q6$o7e$00$1@news.t-online.com...
> >
> > "julita" <j...@p...fm> schrieb im Newsbeitrag
> > news:btmtv6$j4t$1@SunSITE.icm.edu.pl...
> > > Witam serdecznie .
> > > Mam pytanie dotyczące jabłek. Zaskoczyła mnie zima i nie schowałam ich w
> > > bezpieczne miejsce, temperatura spadła do -20 stopni no i z jabłek
> zrobiły
> > > się kamienie.Czy coś można z nich jeszcze zrobić po rozmrożeniu oprócz
> > > wyrzucenia na kompost. Jest tego około 20 kg.
> > > Bardzo proszę o pomoc
> > > stale czytająca, czasami się ujawniająca nowosolanka -Julita
>
> Ja od kilku lat robie inaczej. Kroje na 4, odrzucam ogonek, jeszcze w
> poprzek wszystko i do gara. Migiem idzie. To sie troche smazy, mieszam
> czasem. W stalowym garnku przykryte smaze.Prawie rozsypane potrzymam jeszcze
> troche bez ognia. Potem na sitko i lyzka drewniana przecieram, idzie lekko.
> W sumie mniej pracy niz obieranie. Puszyste geste, slodze troche ,podgrzewam
> i do sloikow.
> Pozdrawiam - E.G
Mimo, ze tylko 4 jablka beda Ci potrzebne, proponuje ciasto pieczone w
patelni zeliwnej:
Placek jablkowy do gory nogami
4 jablka
sok z 1 cytryny i z 1 pomaranczy
3/4 szklanki cukru
110 gr masla
1 szklanka maki
3/4 lyzeczki proszku do pieczenia
2 jajka
Rozgrzac piec do 180°C
Jablka (nie obrane) pokroic w grube plastry, odrzucic gniazda nasienne.
W ciezkiej patelni skarmelizowac 1/4 szklanki cukru i rozprowadzic
widelcem po calym dnie. Ulozyc na tym plasterki jablek, zazebiajac o
siebie i zalac sokiem. Dusic na malym ogniu az polowa soku odparuje,
czyli bedzie gesty syrop na dnie, okolo 2 minuty. Zdjac patelnie z
ognia. W mikserze ubic pozostaly cukrier z maslem, dodac jajka, make i
proszek i ubijac 2 minuty, az puszyste. Rozprowadzic rowno po jablkach.
Wstawic patelnie na najwyzsza polke w piekarniku i piec az zlote, okolo
pol godziny, sprawdzic patyczkiem, czy ciasto upieczone. Wyjac i
zostawic na 1-2 minuty, nastepnie zakryc patelnie talerzem i odwrocic
ciasto na talerz. Powinno wyjsc bez problemu. Podawac cieple, mozna z
bita smietana lub lodami.
Magdalena Bassett.
|