Data: 2006-11-23 18:00:40
Temat: Re: zupa ...
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Wladyslaw Los" <w...@o...pl> wrote in message
news:wlalos-E5250A.18511223112006@news.gazeta.pl...
Bardzo zawężony opis barszczu białego. Barszcz to w gruncie rzeczy kwaśna
zupa. Może być gotowany na różnych bazach z rosołem i mięsem lub nie.
Barszcz biały na:
kwaśnym mleku
serwatce
maślance (kwaśnej)
na kwasie ogórkowym
na zakwasie z mąki owsianej, żytniej a nawet pszennej.
Barszcze białe są obficie zaprawiane śmietaną, stąd nazwa, z dużym dodatkiem
zielonego siekanego koperku i pietruszki. Zawartość cebuli nie jest
konieczna. W ogórkowym ząbek czosnku.
|