Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Piotr Modzel" <p...@z...k.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zupa grochowa
Date: Tue, 27 Feb 2001 16:53:05 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 32
Message-ID: <97giac$8r4$1@news.tpi.pl>
References: <3...@n...vogel.pl>
NNTP-Posting-Host: 212.244.97.226.unregistered.k.pl
X-Trace: news.tpi.pl 983288972 9060 212.244.97.226 (27 Feb 2001 15:49:32 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 27 Feb 2001 15:49:32 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:45278
Ukryj nagłówki
Podaję przepis: wszystko jest gotowane w szybkowarze.
Boczek wędzony (0.5- 0.7 kg) ugotować w wodzie około 2 litry (przez 10
min.). Po ugotowaniu wyjąć i dodać ziemniaków, pokrojonej drobno marchewki,
cebuli oraz groch łuskany (około 20- 25 dkg), liść laurowy. Jeżeli nie jest
słona woda po wywarze lekko posolić. Gotować około 20 minut. Po otwarciu
dodać majeranku, imbiru do smaku, mielonej gałki muszkatułowej (odrobinę).
Można przysmażyć skwarki boczku wędzonego i dodac do zupy.
Po ugotowaniu groch powinien zamienić się w papkę. Jeśli nie to trzeba
dogotować jeszcze trochę, może być razem ze skwarkami. Zupa mocno gęstnieje
po ostygnięciu i można w niej łyżkę stawiać na sztorc.
Dobrze poinformowani mówią żeby dodać do zupy jedną szyszkę sosnową ale nie
wiem jakiej wielkości ( podobno to jest w grochówce wojskowej). Czas
przygotowania całości około 30 min.
Jeśli nie mamy szybkowaru to proponuję to samo i w takiej kolejności ale
czas gotowania jest zdecydowanie dłuższy i trzeba kontrolować miękkość
grochu ( on się nie rozgotuje do papki ale będzie miękki). Smak tej
grochówki nie będzie taki sam jak z szybkowaru- sam to sprawdziłem. Wojskowa
grochówka jest gotowana właśnie w kotłach parowych pod ciśnieniem.
Grubcio
P.S Uważam że szybkowar to duża oszczędność czasu i nowe doświadczenia
kulinarne, nowe smaki. Co WY na to.
. Użytkownik "Ela" <e...@b...com.pl> napisał w wiadomości
news:3a9bbd92@news.vogel.pl...
> Przypomnialam sobie, ze jako dziecko bralam udzial w kuligach, na ktorych
> dawali wspaniala grochowke. Nigdy nie robilam tej zupy i tak mnie jakos
> naszlo, zeby ja zrobic. Czy ma ktos moze sprawdzony przepis?
> dzieki
> Ela
>
>
|