Data: 2001-02-28 11:53:16
Temat: Re: zupa grochowa
Od: "Ela" <e...@b...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Szkoda tylko, ze nie mam szybkowaru ale dzieki. Sprobuje w warunkach
normalnych
Ela
Piotr Modzel <p...@z...k.pl> wrote in message
news:97giac$8r4$1@news.tpi.pl...
> Podaję przepis: wszystko jest gotowane w szybkowarze.
> Boczek wędzony (0.5- 0.7 kg) ugotować w wodzie około 2 litry (przez 10
> min.). Po ugotowaniu wyjąć i dodać ziemniaków, pokrojonej drobno
marchewki,
> cebuli oraz groch łuskany (około 20- 25 dkg), liść laurowy. Jeżeli nie
jest
> słona woda po wywarze lekko posolić. Gotować około 20 minut. Po otwarciu
> dodać majeranku, imbiru do smaku, mielonej gałki muszkatułowej (odrobinę).
> Można przysmażyć skwarki boczku wędzonego i dodac do zupy.
> Po ugotowaniu groch powinien zamienić się w papkę. Jeśli nie to trzeba
> dogotować jeszcze trochę, może być razem ze skwarkami. Zupa mocno
gęstnieje
> po ostygnięciu i można w niej łyżkę stawiać na sztorc.
> Dobrze poinformowani mówią żeby dodać do zupy jedną szyszkę sosnową ale
nie
> wiem jakiej wielkości ( podobno to jest w grochówce wojskowej). Czas
> przygotowania całości około 30 min.
> Jeśli nie mamy szybkowaru to proponuję to samo i w takiej kolejności ale
> czas gotowania jest zdecydowanie dłuższy i trzeba kontrolować miękkość
> grochu ( on się nie rozgotuje do papki ale będzie miękki). Smak tej
> grochówki nie będzie taki sam jak z szybkowaru- sam to sprawdziłem.
Wojskowa
> grochówka jest gotowana właśnie w kotłach parowych pod ciśnieniem.
> Grubcio
> P.S Uważam że szybkowar to duża oszczędność czasu i nowe doświadczenia
> kulinarne, nowe smaki. Co WY na to.
> . Użytkownik "Ela" <e...@b...com.pl> napisał w wiadomości
> news:3a9bbd92@news.vogel.pl...
> > Przypomnialam sobie, ze jako dziecko bralam udzial w kuligach, na
ktorych
> > dawali wspaniala grochowke. Nigdy nie robilam tej zupy i tak mnie jakos
> > naszlo, zeby ja zrobic. Czy ma ktos moze sprawdzony przepis?
> > dzieki
> > Ela
> >
> >
>
>
|