Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Another <n...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zupa imieninowa
Date: Tue, 28 Feb 2006 14:17:21 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 36
Message-ID: <1oovg4deyel3u$.5pcq6pnncdmb$.dlg@40tude.net>
References: <du1cca$g8h$1@news.interia.pl>
NNTP-Posting-Host: abej100.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1141132646 4724 83.7.21.100 (28 Feb 2006 13:17:26 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 28 Feb 2006 13:17:26 +0000 (UTC)
X-User: nowaczek1
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:261440
Ukryj nagłówki
Dnia Tue, 28 Feb 2006 12:38:44 +0100, dwaka napisał(a):
> brak mi pomysłu na niezbyt pracochłonną a w miarę wykwintną zupę (
> pomidorowe wykluczone ) na imprezę jak wyżej, może ktoś mnie czymś podeprze
> pozdrawiam dwaKa
Zupa czarownic (wczoraj zrobiłem, pomijając śmietanę i zastępując ją
żółtkiem - dla mnie rewelacja)
Składniki:
2 cebule
1 ząbek czosnku
30g masła
1kg miąższu dyni
1l bulionu warzywnego
1 świeża papryczka chili
50g świeżego imbiru
150g śmietany
200g śmietany kremówki
6 oliwek nadziewanych papryką,
cynamon, sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Cebule obrać i grubo pokroić, czosnek obrać i rozgnieść.
2. Masło rozgrzać w garnku, wrzucić cebulę i czosnek, poddusić.
3. Dynię pokroić w kostkę i wsypać do garnka. Zalać bulionek i dodać
papryczkę chili w całości.
4. Imbir obrać, zetrzeć na tarce, połowę wrzucić do garnka. Gotować na
bardzo małym odniu przez 30-40 min.
5. Gdy dynia będzie miękka, usunąć strąk papryki i zmiksować zupę.
6. Dodać śmietanę i jeszcze raz doprowadzic zupę do wrzenia.
7. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cynamonem, dodać resztę imbiru.
8. Zupę udekorować "okiem" z kremówki i połówką oliwki.
--
Another
|