Data: 2006-02-28 13:17:21
Temat: Re: zupa imieninowa
Od: Another <n...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 28 Feb 2006 12:38:44 +0100, dwaka napisał(a):
> brak mi pomysłu na niezbyt pracochłonną a w miarę wykwintną zupę (
> pomidorowe wykluczone ) na imprezę jak wyżej, może ktoś mnie czymś podeprze
> pozdrawiam dwaKa
Zupa czarownic (wczoraj zrobiłem, pomijając śmietanę i zastępując ją
żółtkiem - dla mnie rewelacja)
Składniki:
2 cebule
1 ząbek czosnku
30g masła
1kg miąższu dyni
1l bulionu warzywnego
1 świeża papryczka chili
50g świeżego imbiru
150g śmietany
200g śmietany kremówki
6 oliwek nadziewanych papryką,
cynamon, sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Cebule obrać i grubo pokroić, czosnek obrać i rozgnieść.
2. Masło rozgrzać w garnku, wrzucić cebulę i czosnek, poddusić.
3. Dynię pokroić w kostkę i wsypać do garnka. Zalać bulionek i dodać
papryczkę chili w całości.
4. Imbir obrać, zetrzeć na tarce, połowę wrzucić do garnka. Gotować na
bardzo małym odniu przez 30-40 min.
5. Gdy dynia będzie miękka, usunąć strąk papryki i zmiksować zupę.
6. Dodać śmietanę i jeszcze raz doprowadzic zupę do wrzenia.
7. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cynamonem, dodać resztę imbiru.
8. Zupę udekorować "okiem" z kremówki i połówką oliwki.
--
Another
|