Data: 2007-09-20 13:00:47
Temat: Re: zupa - jak to sie robi??
Od: "wolim" <w...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "kris" <k...@g...com> napisał
> dobra zupa w 5 krokach:)
Dla leniwych:
1. Zagotować wodę (ok. 2,5 - 3 l.) z mrożonką warzywną i 4 kostkami
rosołowymi.
2. Gotować wszystko do zmięknięcia warzyw na wolnym ogniu (ok. 40 min.)
3. Do słoiczka wlać ok. 100 ml śmietany (najlepiej 18%), dodać szczyptę
soli. Do tego wlać ok. 100 ml gorącej zupy i mieszać aż znikną grudki
śmietany. Wlać zawartość słoika do garnka z zupą i zamieszać.
4. Gotować na wolnym ogniu 5 minut. Jeśli jest zbyt rzadka można w słoiczku
rozmieszać 2 łyżki mąki z ZIMNĄ wodą (ok. 100ml) i wlać do zupy (wlewać
powoli ciągle mieszając zupę).
5. Spróbować zupę. Jeśli jest mało słona (obiawia się to tym, że wydaje się
być bez smaku), to dosolić lub dodać wegety ;)
Enjoy!
Dla mniej leniwych:
1. Kawałek wołowiny /ok. pół kg/ lub pół kurczaka /ew. porcję rosołową/
wrzucić do garnka z ZIMNĄ wodą /ok. 2,5-3 l./. Dodać 2 ząbki czosnku, 2
liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego. Można dodać 2 marchewki, kawałek
pora, pietruszkę, opaloną nad ogniem małą cebulę, mały seler, kawałek
kapustki (czyli tzw. włoszczyznę). Zagotować wszystko na dużym ogniu. Po
zagotowaniu zmniejszyć ogień do minimum, tak żeby nie wrzało (trzeba to
utrzymywać na pograniczu wrzenia - jak będzie dłużej wrzało, zrobi się
mętne).
2. Gotować wszystko (bez wrzenia!) na wolnym ogniu długo - ja gotuję ok. 2
godzin. W międzyczasie dodać szczyptę pieprzu i ok. 2 łyżki soli (ja dodaję
'na smak" - jeśli bez smaku, to dodaję więcej). Można dodać wegety i/lub
magi.
3. Jeśli zadowolisz się rosołem - to masz gotowy. Jeśli nie, to dodajesz
różnych warzyw (kalafior, brokuły, fasolka szparagowa, pieczarki - w
zależności jaką chcesz mieć zupę lub wszystkiego po trochu, jeśli chcesz
wielowarzywną:) ). Jeśli chcesz pomidorową, to przecierasz przez sitko ok. 5
średnich pomidorów (wcześniej obranych ze skóry) - jeśli nie masz pomidorów,
bo jest zima, może być pół litra soku pomidorowego z kartonu lub 1-2
słoiczki przecieru.
4. 100 ml śmietany (lub więcej - jak kto lubi) do słoika + sól + 100 ml
gorącej wody (z zupy). Wymieszać i wlać do zupy. Jak za rzadka -> 2 łyżki
mąki + 100ml zimnej wody i do zupy. Gotować ok. 10 minut.
5. Spróbować zupę. Jeśli jest mało słona (obiawia się to tym, że wydaje się
być bez smaku), to dosolić lub dodać wegety ;)
Enjoy
|