Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!not-for-m
ail
From: Maria <m...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zupa krem z brokula
Date: Thu, 17 Jul 2003 11:39:18 +0200
Organization: Academic Computer Center CYFRONET AGH
Lines: 26
Message-ID: <3...@g...com>
References: <bf5phl$3nf$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: mail.geokrak.com
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: srv.cyf-kr.edu.pl 1058434505 4041 193.193.75.66 (17 Jul 2003 09:35:05 GMT)
X-Complaints-To: n...@c...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 17 Jul 2003 09:35:05 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.0.2) Gecko/20030208
Netscape/7.02
X-Accept-Language: pl, en, en-us
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:164986
Ukryj nagłówki
walkie! wrote:
> Witam
> Mam ochote zjesc zupke krem z brokula.
> Wlaczylam google i wyszukalo mi w naszym archiwum jeden przepis i to
> cholernie pobiezny. Ma ktos jakis przepisik na prosta i smaczna zupke
> krem brokulowa?
(...)
He, he, to pewnie moj przepis znalazlas? Niestety, ja zupy zawsze gotuje
"na oko". Ale wydaje mi sie, ze ta zupka nie moze sie nie udac. Gotujesz
wywar warzywny lub miesno-warzywny, wrzucasz brokuly i gotujesz do ich
miekkosci. Odkladasz kilka ladnych rozyczek do dekoracji, reszte
miksujesz z wywarem. Zaprawiasz smietana (oczywiscie trzeba hartowac). I
juz. (Ja nie doprawiam zoltkiem, ale pewnie mozna). Ladnie wyglada ta
zupa z wkrojonym jajkiem na twardo, mozna dorzucic tez szynke pokrojona
w kostke lub podsmazona dobra kielbase. No i oczywiscie odlozone
rozyczki brokulow! Grzanki tez pasuja.
Acha, oczywiscie trzeba przyprawic (sol, pieprz - podstawa, ja lubie tez
dodac ziol prowansalskich i czosnek, ale nie wiem, czy wszystkim to
pasuje). No i znowu wyszlo pobieznie :-) Ale ja naprawde zup inaczej nie
potrafie, mimo najlepszych checi :-)
Nie przejmuj sie niepowodzeniami. Kazdy ma gorsze okresy w zyciu.
Smacznego
Maria
|