Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Sowa" <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zupa z cieciorki?
Date: Tue, 18 Oct 2005 10:49:46 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 82
Message-ID: <dj2cva$eln$1@inews.gazeta.pl>
References: <dj2b9h$49a$1@atena.e-wro.net>
NNTP-Posting-Host: karwiny.multicon.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1129625386 15031 81.219.100.7 (18 Oct 2005 08:49:46 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 18 Oct 2005 08:49:46 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-User: padiszachti
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:250301
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Qq" <q...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:dj2b9h$49a$1@atena.e-wro.net...
> Istnieje coś takiego? namochzyłem ciecierzycę i dalej jak?
> Równolegle idę do gugla, proszę więc mnie tam nie odsyłać.
Na cicierzycy mozna ugotować własciwie dowolną zupę, choć ze względu na
swój smak, świetnie sprawdza się przede wszystkim w lekkich zupach
warzywnych, lub grzybowych.
Np:
Zupa na ciecierzycy z fenkułów.
Ciecierzycę namoczyć na noc, dnia następnego przecedzić, opłukać, ugotować w
świeżej wodzie, jak już prawie miękka dodać warzywa jak na rosół, ugotować
to ze sobą z przyprawami : sól, , lubczyk ew kostka rosołowa .
Jak ugotowane, warzywa wyjąć, a do wywaru dodać gwiazdkę anyżu i obsmażone
fenkuły.
Wcześniej 2 spore fenkuły pociąć na ósemki, obsmażyć na brązowo
zupę zaprawić masłem, lub słodką śmietanką.
Dodać posiekanego kopru, świeżo zmielonego pieprzu, parę kropel soku z
cytryny.
Zupa ma anyżowy posmak, więc podejrzewam, ze nie każdemu przypadnie do
gustu.
-----
Albo zupa z kurek i ciecierzycy:
http://glinki.com/?l=ncinhn
----
Bulion warzywny ze "ślimaczkami" żytnimi.
Bulion:
- 1/2 góra 2/3 szklanki cieciorki wypłukać i zalać wieczorem, najpóźniej
rano wrzątkiem niech namoknie.
- 2 marchewki, duża pietrucha, duża cebula, jeden cały średni seler., 1
średni por, groszek zielony świeży (garść), natka pietruszki, liście selera,
przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, (lub kolendra zamiast 2
pierwszych - ja ich nie mieszam ze sobą), pieprz ziarnisty czarny, sól, sos
sojowy, trochę soku z cytryny, ząbek czosnku - kto lubi kostka warzywna)
- oliwa z oliwek o delikatnym smaku
Cieciorkę gotować w wodzie w której się moczyła
Warzywa pokroić w słupki (na zapałkę)
Jak cieciorka jest taka prawie dobra ,dodać zioła i warzywa(cebulę można
wcześniej podsmażyć), oliwę
Gdy zupa się ugotuje - dodać posiekaną natkę pietruszki i listki selera,
przyprawy (sól, sos sojowy, cytrynę, kostkę) i zestawić z gotowania.
Raczej nie warto robić tej zupy na bulionie mięsnym - smak mięsa zagłuszy
delikatną cieciorkę - wyjdzie zwykły rosół.
Naleśniki pokroić i dodać do zupy przy nakładaniu (na talerze ew. do wazy z
zupą do zjedzenia natychmiast) - nie wkładać ich do gara, bo się rozmoczą i
przy ew odgrzewaniu zozmamłają.
Naleśniki robi się tak: - 1/3 mąki zastąpić mąką żytnią razową, dać 2 jaja,
piwo (żywiec), gałkę muszkatołową, sól, pieprz, ew trochę wody (zmiksować-
odstawić na 1/2 godz. niech mąka "puści klej") - są delikatniejsze od
normalnych, bo mąka razowa tak nie wiąże jak pszenna biała. Trzeba
delikatnie, najwyżej zmienić trochę proporcje, lub dać jeszcze jajo - raczej
nie przekładać za pomocą łopatki a podrzucać.
Mozna zrobić tylko zmąki białej.
--
Edyta Czyż
>>Sowa<<
/// O, jakże zdradna i krwawa i pusta
Jest baśń, co tęczą przesłania grzech straty!
Na skroń skazańca narzucona chusta... /// Leśmian
|