Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Tess" <c...@p...fm>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zupa z konopii
Date: Mon, 26 Nov 2007 19:56:29 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 29
Message-ID: <fif4r1$gs$1@inews.gazeta.pl>
References: <fiekbv$lfg$1@inews.gazeta.pl> <fif2mg$jtc$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: ps026.lama.net.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1196103329 540 91.142.204.84 (26 Nov 2007 18:55:29 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 26 Nov 2007 18:55:29 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3198
X-Priority: 3
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-User: agreszka
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:306380
Ukryj nagłówki
BBjk wrote:
> Konopie umyć, osuszyć w ściereczce, lekko uprużyć na suchej patelni,
> utrzeć na miazgę w moździerzu.
Znowu ten moździerz....chyba sie będzie trza szarpnąć, bo na masło nabrałam
ochoty.
> Nasiona konopi zalać 2 szklankami wody i odstawić do drugiego dnia.
> Gotowa w tej samej wodzie 2 godziny. Wywar odcedzić, a konopie zemleć
Trochę się tego mielenia obawiam. Knopie ma bardzo twarde łuski i nie wiem
czy zmielone nie będą mimo wszystko wyczuwalne. Szperając samopas,
znalazłam nieco podobny przepis (notabene - miła stronka)
http://delicyje.salon24.pl/22194,index.html , z tym, że ugotowane nasiona
traktuje się mikserem z nożykiem do rozdrabniania - dzięki niemu wnętrze
nasion "ściekając" z sitka, ma zostać oddzielone od twardej reszty.
> I na deser natrafiłam imho na coś najciekawszego z tego wszystkiego:
> http://rodman.most.org.pl/J.T.Babel15.htm
Znaczy mam się spodziewać wizji poł-zwierząt pół-ludzi po konsumpcji? ;)
A tekst ciekawy.
--
pozdrawiam
Tess
|