Data: 2001-01-26 18:59:21
Temat: Re: zupa ziemniaczana
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
Do duzego gara pokrojone w mala kostke ziemniaki, z woda i jakims
bulionem z kostki, albo wywarem miesno-jarzynowym. I lesciem
laurowym, albo przynajmniej i dwoma...Niech sie gotuje
w tym czasie...
Na patelni podmazyc (albo calkiem niezle usmazyc) wedzony boczek
/surowy wedzony/bekon/podgardle albo cos co jest wedzonego, Czy
taka rzecz jeszcze istnieje w Polsce?).
Maja wyjsc takie duze skwarki (tak to 1.5 cm), pod koniec wrzucic
posiekana cebuke. Dosmazyc. Jak wyjdzie za duzo tluszczu to
wczesniej go odlac jak najwiecej (albo mniej, jak kto musi
tlusto). Wrzucic do gara z kartoflami, ktore juz sie pwoinny
zaczac gotowac. Przykryc i gotowac, az kartofle na dole sie
rozpadna, a wartwa na gorze jest dobrze miekka.
Niech sobie postoi - jak kazda zupa - lubi odlezec albo pare
godzin albo przez noc, wiec lepiej zrobic duzo (zupa na drugi
dzien zawsze wydaje mi sie smaczniejsza).
Jesc zabielana
Krysia
>zrobilam dzis zupe ziemniaczana w/g wlasnej fatazji - wyszla gesta, syta i
>pyszna:
>
>1,5 kg ziemniakow starlam na grubych oczkach
>mrozonki: wloszczyzna, kukurydza, brokuly
>sol, pieprz, papryka
>
>
>
>wrzucilam wszystko na gotujaca wode - nie dodawalam zadnego tluszczu czy
>bulionu, a wyszla taka pyszna, ze nakladam rodzinie 3 dokladke :)
>
>a moze wy macie inne przepisy na zupy z ziemniakow?
K.T. - starannie opakowana
-----= Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News =-----
http://www.newsfeeds.com - The #1 Newsgroup Service in the World!
-----== Over 80,000 Newsgroups - 16 Different Servers! =-----
|