Data: 2006-11-13 09:37:21
Temat: Re: zupy kremowe
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Wladyslaw Los" <w...@o...pl> wrote in message
news:wlalos-25452A.10041313112006@news.gazeta.pl...
> A ja uparcie będę przypominał, że to, o czym tu mowa, to zupy-puree, a
> nie kremy. Zupę-krem robi się na bazie veloute -- zasmażki
> rozprowadzonej wywarem.
>
> Władysław
He..he, zajrzałem sobie do książeczek wydawnicta Könemanna (innych też) i
nigdzie nie znalałem takiego podziału, wręcz przeciwnie zupa - krem np.
grochowa powstaje z wywaru i puree grochowego, podobnie wiele innych -
znaczy to, że krem jest najnormalniej rzadki, bez kawałków warzyw czy
owoców.
Stąd prosty wniosek - może Pan to tak nazywać: ziemniaki ugotowane,
odcedzone i przetarte to puree, a ziemniaki rozgotowane to Kartofeln -
Kreme...
|