Data: 2006-11-13 09:51:52
Temat: Re: zupy kremowe
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Wladyslaw Los" <w...@o...pl> wrote in message
news:wlalos-7120FF.10215513112006@news.gazeta.pl...
> In article <ej9de8$8d$3@nemesis.news.tpi.pl>, JerzyN <0...@m...pl>
> wrote:
>
>> Wladyslaw Los napisał(a):
>> > A ja uparcie będę przypominał, że to, o czym tu mowa, to zupy-puree, a
>> > nie kremy. Zupę-krem robi się na bazie veloute -- zasmażki
>> > rozprowadzonej wywarem.
>>
>> Walczysz z wiatrakami.
>
> Wiem.
>
> Władysław
Puree to przecier lub mix z jednego warzywa, krem zazwyczaj składa się z
kilku składników, jest lepsze kryterium podziału niż istnienie takiego czy
innego zagęstnika.
|