From: "ktabaczynski" <k...@s...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <9k676m$d7u$1@news.onet.pl> <3...@u...skarzysko.pl>
<9k6a40$gen$1@news.onet.pl>
Subject: Re: żurek
Date: Wed, 1 Aug 2001 10:47:30 +0200
Lines: 38
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6700
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6700
NNTP-Posting-Host: www.swieto.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: www.swieto.pl
Message-ID: <3...@n...vogel.pl>
X-Trace: news.vogel.pl 996655607 www.swieto.pl (1 Aug 2001 10:46:47 +0200)
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.man.lodz.pl!newsfeed.silweb.pl!news.tpi.pl!news.trzebnic
a.net!news.k.pl!news.vogel.pl!nnrp
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:60663
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Iwona" <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9k6a40$gen$1@news.onet.pl...
> > Taki zypelnie wlasny??? Jak tak, to ja bym chciala wiedziec jak on
> > dazila i jak sie go robi...
> > Pozdrawiam
> > KAYKA (oczekujaca w napieciu)
>
> Jest własny poza tym że kupuję zakwas, bo mi się nie chce go samej robić,
>
> Jakiś literek wody zagotować, dodać pokrojoną cebulkę (całą średnią)
> jakieś 20 dag boczku wędzonego, no i kibiśkę jak ktoś lubi to białą
> (ja nienawidzę, ale na czymś ten żurek trzeba zrobić,
> więc mój mężczyzna ma jej więcej) - tej kibiśki to jakieś 4 kawałki,
> no i czosnek oczywiście (2-3 zęby).
> To wszystko jakieś pół godzinki (w połowie gotowania dodać kilka
> kulek ziela ang. i liść laurowy no i sól, pieprz, vegeta).
> Jak się tę pół godzinki pogotuje to ja dodaję zakwasu - nie tego
> płynnego tylko prawdziwego w słoikach.
> Zakwas należy przetrzeć przez sitko do już prawie żurku
> -spróbuj sobie i dodawaj go według uznania, ja zużywam
> prawie cały ten słoiczek (nie wiem jaka to pojemność - na oko 1 1/2
> szklanki).
> Do tego majeranek - pamiętać o przetarciu
> go w dłoniach, no i całość zagotować. Zdjąć z "pieca" i dodać śmietany
> - też trzeba spróbować, ale na pewno nie więcej niż pół szklanki.
>
> No i smacznego - gotowe i przepyszne, kwaśne
> Można jeszcze grzybki i ziemniaczki - jak kto lubi
> (jak tak to dodać razem z cebulką i boczkiem)
>
To nie żurek, tylko "zalewajka". A już szczególnie
z ziemniakami.
Pozdrowienia. Krzysztof.
|