X-Received: by 10.140.33.202 with SMTP id j68mr293856qgj.27.1425158478842; Sat, 28
Feb 2015 13:21:18 -0800 (PST)
X-Received: by 10.140.33.202 with SMTP id j68mr293856qgj.27.1425158478842; Sat, 28
Feb 2015 13:21:18 -0800 (PST)
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!
hl2no1344125igb.0!news-out.google.com!n6ni190qar.0!nntp.google.com!j7no9745235q
aq.1!postnews.google.com!glegroupsg2000goo.googlegroups.com!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Date: Sat, 28 Feb 2015 13:21:18 -0800 (PST)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: glegroupsg2000goo.googlegroups.com; posting-host=185.53.155.179;
posting-account=67yd9woAAAAHUu8VHyA7Js47M98NE3m3
NNTP-Posting-Host: 185.53.155.179
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <d...@g...com>
Subject: Robimy FLAKI !!
From: s...@g...com
Injection-Date: Sat, 28 Feb 2015 21:21:18 +0000
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:362706
Ukryj nagłówki
Zgodnie z obietnicą podaję przepisa po mojemu. W 5 minut niestety nie da się tego
zrobić. Najsamprzód bieremy się za flaki. Albo kupujemy zupełnie nieobrobione, albo
te tzw. 'zbelanszowane', czyli już obgotowane. W pierwszej wersji zabawy i smrodu w
chałupie jest co nie miara. Ale efekt będzie lepszy. OK, wybieramy wersję domową...
1) Nacieramy solą żołądki (flaki) wołowe i dajemy w chłodne miejsce na 24h.
2) Następnie kroimy w paski o szerokości ok. 1 cm, długość dowolna. I gotujemy..
Smród jak jasna cholera, ale tym się nie przejmujemy. Od czasu do czasu
zmieniamy wodę , pindolenie z tym zaś cały dzień. Przy wymianie wody, koniecznie trza
dowalać NaCl.
3) OK, flaczyska obgotowane? Ano trza sprawdzić w/g gustu. Wziąść kawałek i
skosztować nie pod kątem smaku, ale pod kątem konsystencji. Jeżeli nadal zbyt
twardawy, to gotujemy dalej jakieś 4-5 godzin. To już musi wystarczyć !!
4) Hehehe !!! Śmierdzi w kuchni, co nie?! Nie ma się czym przejmować.
5) A teraz robimy zwykły rosół z kurczyny. Porcja rosołowa, marchewa, pietrucha,
pociaprana pora. Seler też tam może wiechać i Gorąco polecam !! byle jak pociaprany
korzeń imbiru.
6) Sruuu !! Flaki lądują w rosole i dalej się pitraszą razem ok. 1h.
7) No i teraz trza to na koniec 'stuningować'. 1-2 torebki papryki mielonej. Sugeruję
słodką, jak kto woli na ostro, to se da samodzielnie na talerzu.
8) KONIECZNIE!!! Majeranek suszony !!! I 2-3 puchy tych takich małych przecierów
pomidorowych.
9) Zasmażka do tego.. Normalka, margaryna+mąka i sruuu..
10) Roboty od cholery niestety.. Nie mniej jednak Baaardzo polecam !!
|