Data: 2008-12-05 07:34:48
Temat: SLONE KOZACKIE CIASTECZKA PANSLAVISTY
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Potrzebny jest do tego dobrze odciśnięty twaróg i jajka, proporcje dowolne,
ale zawsze sera dużo więcej niż jajek.
Twaróg przepuszczamy przez sitko pasztetowe, część jajek gotujemy na twardo,
po obraniu ze skorup oddzielamy żółtka, które rozcieramy z serem i solą
(białka można zużyć do sałatki a la "przegląd tygodnia").
Gdy mamy gładką masę dodajemy do niej surowe białka i kminek - mieszamy i
formujemy na blasze lub macie silikonowej ciasteczka średnicy herbatników,
ale grubsze, lub używając stolnicy wałkujemy masę na grubość około 1cm i
wycinamy szklanką lub foremkami.
Wysuszamy przy niezbyt gorącym piekarniku.
Opcja: można dodawać różne przyprawy i zioła. Nadają się doskonale do piwa,
ale i do pogryzania przed telewizorem. Dla dzieci mniej pikantne.
Dla uzyskania takiego twarogu potrzebna jest prasa - w sklepach twarogi
to zazwyczaj półpłynne braje nie nadające się na dobre serniki, te
ciasteczka czy też inne wyroby, a nawet do pokrojenia na plastry do pieczywa
i polania miodem...
Jeżeli mąż nie ma obu rąk lewych może wykonać taką prasę z deseczek
opis:
http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1323 (podwójna)
http://www.kaesereibedarf.de/index-shop.html (pojedyńcza), ale za to można
ją kupić hasło: "Käsepressen" za 46 jewrosów.
|