| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2012-09-22 19:42:17
Temat: Re: SkrobiaW dniu sobota, 22 września 2012 20:25:56 UTC+2 użytkownik medea napisał:
> Może różnica w producencie? Jeden nazywa tak, drugi inaczej. I inaczej
> wycenia. ;) Ale to to samo powinno być.
Bywa, że jeden producent używa obu nazw. Jako zamienników.
http://www.zpz-best.com.pl/
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2012-09-22 19:48:46
Temat: Re: SkrobiaW dniu 2012-09-22 21:42, czeremcha pisze:
> W dniu sobota, 22 września 2012 20:25:56 UTC+2 użytkownik medea napisał:
>
>> Może różnica w producencie? Jeden nazywa tak, drugi inaczej. I inaczej
>> wycenia. ;) Ale to to samo powinno być.
> Bywa, że jeden producent używa obu nazw. Jako zamienników.
>
> http://www.zpz-best.com.pl/
Może szkopuł tkwi w tym, żeby nie nazywać tego mąką, bo mąką nie jest?
Pamiętam, że moja mama zawsze mówiła "mączka" ziemniaczana i chyba pod
taką też nazwą było sprzedawane kiedyś dawno temu w sklepach (ale tego
to już nie jestem pewna).
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2012-09-22 19:58:32
Temat: Re: SkrobiaW dniu sobota, 22 września 2012 21:48:42 UTC+2 użytkownik medea napisał:
> Może szkopuł tkwi w tym, żeby nie nazywać tego mąką, bo mąką nie jest?
> Pamiętam, że moja mama zawsze mówiła "mączka" ziemniaczana i chyba pod
> taką też nazwą było sprzedawane kiedyś dawno temu w sklepach (ale tego
> to już nie jestem pewna).
W zasadzie - przecież nie produkuje się jej tak samo, jak np. mąkę pszenną, ale w
takim razie "miszcz" powinien się czepić używania nazwy "mąka" zamiast "mączka".
Tymczasem oburzył się na skrobię.
Dziś w tv inny "miszcz" robił potrawę z "sajdrem". Dolewał "sajdru" itp. Pewnie tez
biedny czegoś nie wiedział i nie powiedzieli mu...
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2012-09-22 22:06:04
Temat: Re: SkrobiaUżytkownik "czeremcha" <1...@g...com> napisał w wiadomości
news:cda1f5bd-9f95-4aa9-8406-1ee5cc65bd08@googlegrou
ps.com...
W dniu sobota, 22 września 2012 21:48:42 UTC+2 użytkownik medea napisał:
>> Może szkopuł tkwi w tym, żeby nie nazywać tego mąką, bo mąką nie jest?
>> Pamiętam, że moja mama zawsze mówiła "mączka" ziemniaczana i chyba pod
>> taką też nazwą było sprzedawane kiedyś dawno temu w sklepach (ale tego
>> to już nie jestem pewna).
>W zasadzie - przecież nie produkuje się jej tak samo, jak np. mąkę pszenną,
>ale w takim razie "miszcz" powinien się czepić używania nazwy "mąka"
>zamiast "mączka". Tymczasem oburzył się na skrobię.
>Dziś w tv inny "miszcz" robił potrawę z "sajdrem". Dolewał "sajdru" itp.
>Pewnie tez biedny czegoś nie wiedział i nie powiedzieli mu...
Na przykład tu jest produkt "skrobia ziemniaczana"
http://cenywmarketach.budniki.pl/artsypkie.php
2,39zł /kg.
No a tu:
http://ezakupy.tesco.pl/pl-PL/Search/List?searchQuer
y=m%C4%85ka+ziemniaczana&x=0&y=0
Mąka ziemniaczana "Kupiec". za 6,19zł/kg
Różnica cen ogromna. Naprawdę zaczynam się zastanawiać, czy w jakości, smaku
też jest różnica? Skąd taka różnica cen? Prawdę pisząc- kupiłem kiedyś taką
droższą- i nie wyczułem różnicy. Myśleliśmy, że to rzeczywiście tylko
kwestia firmy- może kraju producenta. No ale jak szef kuchni dobrego hotelu
twierdzi, ze jest różnica- to może cos jest na rzeczy?
--
--
demokracja to rządy osłów, prowadzonych przez hieny
Arystoteles
Chiron
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2012-09-23 04:06:33
Temat: Re: SkrobiaW dniu 2012-09-23 00:06, Chiron pisze:
> Na przykład tu jest produkt "skrobia ziemniaczana"
>
> http://cenywmarketach.budniki.pl/artsypkie.php
>
> 2,39zł /kg.
>
> No a tu:
> http://ezakupy.tesco.pl/pl-PL/Search/List?searchQuer
y=m%C4%85ka+ziemniaczana&x=0&y=0
>
> Mąka ziemniaczana "Kupiec". za 6,19zł/kg
>
> Różnica cen ogromna. Naprawdę zaczynam się zastanawiać, czy w jakości,
> smaku też jest różnica?
Różnica pewnie polega na tym, że pierwsza cena pochodzi z Biedronki,
druga z Tesco, co ma kasy automatyczne, zakupy do domu, karty stałego
klienta, "bezpłatne" autobusy i obsługuje płatności kartą ;)
Zresztą w samym Tesco na liście którą przedstawiłeś są dwie mąki
ziemniaczane, jedna za 6,19 druga za 4,39. Też różnica bardzo duża, no
ale czymś się różnią? ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2012-09-23 07:07:34
Temat: Re: SkrobiaDnia 2012-09-23 00:06, obywatel Chiron uprzejmie donosi:
> Użytkownik "czeremcha" <1...@g...com> napisał w wiadomości
> news:cda1f5bd-9f95-4aa9-8406-1ee5cc65bd08@googlegrou
ps.com...
> W dniu sobota, 22 września 2012 21:48:42 UTC+2 użytkownik medea napisał:
>
>>> Może szkopuł tkwi w tym, żeby nie nazywać tego mąką, bo mąką nie jest?
>>> Pamiętam, że moja mama zawsze mówiła "mączka" ziemniaczana i chyba pod
>>> taką też nazwą było sprzedawane kiedyś dawno temu w sklepach (ale tego
>>> to już nie jestem pewna).
>
>> W zasadzie - przecież nie produkuje się jej tak samo, jak np. mąkę
>> pszenną, ale w takim razie "miszcz" powinien się czepić używania nazwy
>> "mąka" zamiast "mączka". Tymczasem oburzył się na skrobię.
>
>> Dziś w tv inny "miszcz" robił potrawę z "sajdrem". Dolewał "sajdru"
>> itp. Pewnie tez biedny czegoś nie wiedział i nie powiedzieli mu...
>
>
>
>
> Na przykład tu jest produkt "skrobia ziemniaczana"
>
> http://cenywmarketach.budniki.pl/artsypkie.php
>
> 2,39zł /kg.
>
> No a tu:
> http://ezakupy.tesco.pl/pl-PL/Search/List?searchQuer
y=m%C4%85ka+ziemniaczana&x=0&y=0
>
> Mąka ziemniaczana "Kupiec". za 6,19zł/kg
>
> Różnica cen ogromna. Naprawdę zaczynam się zastanawiać, czy w jakości,
> smaku też jest różnica? Skąd taka różnica cen? Prawdę pisząc- kupiłem
> kiedyś taką droższą- i nie wyczułem różnicy. Myśleliśmy, że to
> rzeczywiście tylko kwestia firmy- może kraju producenta. No ale jak szef
> kuchni dobrego hotelu twierdzi, ze jest różnica- to może cos jest na
> rzeczy?
A ile za to dostał?
qr.a
--
Młodość musi się wyszumieć, starość musi się wypalić.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2012-09-23 08:10:01
Temat: Re: SkrobiaW dniu niedziela, 23 września 2012 00:06:02 UTC+2 użytkownik Chiron napisał:
> No ale jak szef kuchni dobrego hotelu
> twierdzi, ze jest różnica- to może cos jest na rzeczy?
Co to ma za znaczenie, jakiej kuchni jest szefem, skoro ma braki w chemii... :->
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2012-09-23 08:17:56
Temat: Re: SkrobiaUżytkownik <u...@d...invalid> napisał w wiadomości
news:k3m1qs$m8m$1@news.mm.pl...
>W dniu 2012-09-23 00:06, Chiron pisze:
>> Na przykład tu jest produkt "skrobia ziemniaczana"
>>
>> http://cenywmarketach.budniki.pl/artsypkie.php
>>
>> 2,39zł /kg.
>>
>> No a tu:
>> http://ezakupy.tesco.pl/pl-PL/Search/List?searchQuer
y=m%C4%85ka+ziemniaczana&x=0&y=0
>>
>> Mąka ziemniaczana "Kupiec". za 6,19zł/kg
>>
>> Różnica cen ogromna. Naprawdę zaczynam się zastanawiać, czy w jakości,
>> smaku też jest różnica?
>
> Różnica pewnie polega na tym, że pierwsza cena pochodzi z Biedronki,
> druga z Tesco, co ma kasy automatyczne, zakupy do domu, karty stałego
> klienta, "bezpłatne" autobusy i obsługuje płatności kartą ;)
>
> Zresztą w samym Tesco na liście którą przedstawiłeś są dwie mąki
> ziemniaczane, jedna za 6,19 druga za 4,39. Też różnica bardzo duża, no
> ale czymś się różnią? ;)
Wiesz, mysl sobie, że skoro są sprzedawane przez dłuższy czas na rynku- to-
tak mi się zdaje- produkt droższy nie byłby kupowany. Jeśli nie było by
różnicy. Ja kupiłem jedną i drugą- nie czujęróżnicy w smaku. Jednak być może
jest ona gdzie indziej (np w surowcu, z którego jest otrzymywana, zawartości
konserwantów etc). Jednak nigdzie nie znalazłem takiej informacji.
--
--
demokracja to rządy osłów, prowadzonych przez hieny
Arystoteles
Chiron
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2012-09-23 08:21:49
Temat: Re: SkrobiaUżytkownik "Qrczak" <q...@g...pl> napisał w wiadomości
news:505eb536$0$26682$65785112@news.neostrada.pl...
> Dnia 2012-09-23 00:06, obywatel Chiron uprzejmie donosi:
>> Użytkownik "czeremcha" <1...@g...com> napisał w wiadomości
>> news:cda1f5bd-9f95-4aa9-8406-1ee5cc65bd08@googlegrou
ps.com...
>> W dniu sobota, 22 września 2012 21:48:42 UTC+2 użytkownik medea napisał:
>>
>>>> Może szkopuł tkwi w tym, żeby nie nazywać tego mąką, bo mąką nie jest?
>>>> Pamiętam, że moja mama zawsze mówiła "mączka" ziemniaczana i chyba pod
>>>> taką też nazwą było sprzedawane kiedyś dawno temu w sklepach (ale tego
>>>> to już nie jestem pewna).
>>
>>> W zasadzie - przecież nie produkuje się jej tak samo, jak np. mąkę
>>> pszenną, ale w takim razie "miszcz" powinien się czepić używania nazwy
>>> "mąka" zamiast "mączka". Tymczasem oburzył się na skrobię.
>>
>>> Dziś w tv inny "miszcz" robił potrawę z "sajdrem". Dolewał "sajdru"
>>> itp. Pewnie tez biedny czegoś nie wiedział i nie powiedzieli mu...
>>
>>
>>
>>
>> Na przykład tu jest produkt "skrobia ziemniaczana"
>>
>> http://cenywmarketach.budniki.pl/artsypkie.php
>>
>> 2,39zł /kg.
>>
>> No a tu:
>> http://ezakupy.tesco.pl/pl-PL/Search/List?searchQuer
y=m%C4%85ka+ziemniaczana&x=0&y=0
>>
>> Mąka ziemniaczana "Kupiec". za 6,19zł/kg
>>
>> Różnica cen ogromna. Naprawdę zaczynam się zastanawiać, czy w jakości,
>> smaku też jest różnica? Skąd taka różnica cen? Prawdę pisząc- kupiłem
>> kiedyś taką droższą- i nie wyczułem różnicy. Myśleliśmy, że to
>> rzeczywiście tylko kwestia firmy- może kraju producenta. No ale jak szef
>> kuchni dobrego hotelu twierdzi, ze jest różnica- to może cos jest na
>> rzeczy?
>
> A ile za to dostał?
>
Raczej sprawia wrażenie pasjonata:-). Wiesz- znam ludzi, których
częstowałem "Kozubą" i twierdzili, że "Finka" lepsza. Wtedy konotowałem, że
nie rzuca się pereł...:-). Może więc ja nie widzę różnicy między mąką
ziemniaczaną a skrobią- a ona rzeczywiście jest. Naprawdę- nie wiem. Ciasta
(sprawdzałem) smakują bardzo podobnie- czy z mąki czy ze skrobii.
--
--
demokracja to rządy osłów, prowadzonych przez hieny
Arystoteles
Chiron
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2012-09-23 08:57:40
Temat: Re: SkrobiaDnia 2012-09-23 10:21, obywatel Chiron uprzejmie donosi:
> Użytkownik "Qrczak" <q...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:505eb536$0$26682$65785112@news.neostrada.pl...
>> Dnia 2012-09-23 00:06, obywatel Chiron uprzejmie donosi:
>>> Użytkownik "czeremcha" <1...@g...com> napisał w wiadomości
>>> news:cda1f5bd-9f95-4aa9-8406-1ee5cc65bd08@googlegrou
ps.com...
>>> W dniu sobota, 22 września 2012 21:48:42 UTC+2 użytkownik medea napisał:
>>>
>>>>> Może szkopuł tkwi w tym, żeby nie nazywać tego mąką, bo mąką nie jest?
>>>>> Pamiętam, że moja mama zawsze mówiła "mączka" ziemniaczana i chyba pod
>>>>> taką też nazwą było sprzedawane kiedyś dawno temu w sklepach (ale tego
>>>>> to już nie jestem pewna).
>>>
>>>> W zasadzie - przecież nie produkuje się jej tak samo, jak np. mąkę
>>>> pszenną, ale w takim razie "miszcz" powinien się czepić używania nazwy
>>>> "mąka" zamiast "mączka". Tymczasem oburzył się na skrobię.
>>>
>>>> Dziś w tv inny "miszcz" robił potrawę z "sajdrem". Dolewał "sajdru"
>>>> itp. Pewnie tez biedny czegoś nie wiedział i nie powiedzieli mu...
>>>
>>> Na przykład tu jest produkt "skrobia ziemniaczana"
>>>
>>> http://cenywmarketach.budniki.pl/artsypkie.php
>>>
>>> 2,39zł /kg.
>>>
>>> No a tu:
>>> http://ezakupy.tesco.pl/pl-PL/Search/List?searchQuer
y=m%C4%85ka+ziemniaczana&x=0&y=0
>>>
>>>
>>> Mąka ziemniaczana "Kupiec". za 6,19zł/kg
>>>
>>> Różnica cen ogromna. Naprawdę zaczynam się zastanawiać, czy w jakości,
>>> smaku też jest różnica? Skąd taka różnica cen? Prawdę pisząc- kupiłem
>>> kiedyś taką droższą- i nie wyczułem różnicy. Myśleliśmy, że to
>>> rzeczywiście tylko kwestia firmy- może kraju producenta. No ale jak szef
>>> kuchni dobrego hotelu twierdzi, ze jest różnica- to może cos jest na
>>> rzeczy?
>>
>> A ile za to dostał?
>
> Raczej sprawia wrażenie pasjonata:-). Wiesz- znam ludzi, których
> częstowałem "Kozubą" i twierdzili, że "Finka" lepsza. Wtedy konotowałem,
> że nie rzuca się pereł...:-). Może więc ja nie widzę różnicy między mąką
> ziemniaczaną a skrobią- a ona rzeczywiście jest. Naprawdę- nie wiem.
> Ciasta (sprawdzałem) smakują bardzo podobnie- czy z mąki czy ze skrobii.
A możesz spróbować uwierzyć, że różnica jest tylko w nazwie?
Swoją szosą piękny przykład dla marketingowca.
qr.a
--
amatorka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |