Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!news2.euro.net!multikabel.net!newsfeed20.mu
ltikabel.net!zen.net.uk!dedekind.zen.co.uk!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.new
s.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-
mail
Date: Sun, 23 Sep 2012 10:57:40 +0200
From: Qrczak <q...@g...pl>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2.23) Gecko/20110920
Thunderbird/3.1.15
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Skrobia
References: <k3ksr6$18q$1@node2.news.atman.pl>
<505dfd61$0$1214$65785112@news.neostrada.pl>
<k3kuoj$35n$1@node2.news.atman.pl>
<505e02b2$0$1210$65785112@news.neostrada.pl>
<4...@g...com>
<505e1619$0$26710$65785112@news.neostrada.pl>
<c...@g...com>
<k3lcoa$hlv$1@node2.news.atman.pl>
<505eb536$0$26682$65785112@news.neostrada.pl>
<k3mgqq$hfc$1@node2.news.atman.pl>
In-Reply-To: <k3mgqq$hfc$1@node2.news.atman.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 53
Message-ID: <505ecf05$0$1212$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 87-207-144-137.dynamic.chello.pl
X-Trace: 1348390661 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 1212 87.207.144.137:62095
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:348333
Ukryj nagłówki
Dnia 2012-09-23 10:21, obywatel Chiron uprzejmie donosi:
> Użytkownik "Qrczak" <q...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:505eb536$0$26682$65785112@news.neostrada.pl...
>> Dnia 2012-09-23 00:06, obywatel Chiron uprzejmie donosi:
>>> Użytkownik "czeremcha" <1...@g...com> napisał w wiadomości
>>> news:cda1f5bd-9f95-4aa9-8406-1ee5cc65bd08@googlegrou
ps.com...
>>> W dniu sobota, 22 września 2012 21:48:42 UTC+2 użytkownik medea napisał:
>>>
>>>>> Może szkopuł tkwi w tym, żeby nie nazywać tego mąką, bo mąką nie jest?
>>>>> Pamiętam, że moja mama zawsze mówiła "mączka" ziemniaczana i chyba pod
>>>>> taką też nazwą było sprzedawane kiedyś dawno temu w sklepach (ale tego
>>>>> to już nie jestem pewna).
>>>
>>>> W zasadzie - przecież nie produkuje się jej tak samo, jak np. mąkę
>>>> pszenną, ale w takim razie "miszcz" powinien się czepić używania nazwy
>>>> "mąka" zamiast "mączka". Tymczasem oburzył się na skrobię.
>>>
>>>> Dziś w tv inny "miszcz" robił potrawę z "sajdrem". Dolewał "sajdru"
>>>> itp. Pewnie tez biedny czegoś nie wiedział i nie powiedzieli mu...
>>>
>>> Na przykład tu jest produkt "skrobia ziemniaczana"
>>>
>>> http://cenywmarketach.budniki.pl/artsypkie.php
>>>
>>> 2,39zł /kg.
>>>
>>> No a tu:
>>> http://ezakupy.tesco.pl/pl-PL/Search/List?searchQuer
y=m%C4%85ka+ziemniaczana&x=0&y=0
>>>
>>>
>>> Mąka ziemniaczana "Kupiec". za 6,19zł/kg
>>>
>>> Różnica cen ogromna. Naprawdę zaczynam się zastanawiać, czy w jakości,
>>> smaku też jest różnica? Skąd taka różnica cen? Prawdę pisząc- kupiłem
>>> kiedyś taką droższą- i nie wyczułem różnicy. Myśleliśmy, że to
>>> rzeczywiście tylko kwestia firmy- może kraju producenta. No ale jak szef
>>> kuchni dobrego hotelu twierdzi, ze jest różnica- to może cos jest na
>>> rzeczy?
>>
>> A ile za to dostał?
>
> Raczej sprawia wrażenie pasjonata:-). Wiesz- znam ludzi, których
> częstowałem "Kozubą" i twierdzili, że "Finka" lepsza. Wtedy konotowałem,
> że nie rzuca się pereł...:-). Może więc ja nie widzę różnicy między mąką
> ziemniaczaną a skrobią- a ona rzeczywiście jest. Naprawdę- nie wiem.
> Ciasta (sprawdzałem) smakują bardzo podobnie- czy z mąki czy ze skrobii.
A możesz spróbować uwierzyć, że różnica jest tylko w nazwie?
Swoją szosą piękny przykład dla marketingowca.
qr.a
--
amatorka
|