Data: 2012-09-26 18:17:32
Temat: Re: Skrobia
Od: "Stokrotka" <o...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>Skrobia ziemniaczana jest skrobia lekką, o bardzo krótkim łańcuchu
>węglowodanowym, w zasadzie na pograniczu dekstryny.
Co to jest dekstryna?
>Skrobie zbożowe mają znacznie dłuższy łańcuch - a skutki tego są takie że
>skrobie zbożowe pęcznieją mniej i trudniej niż skrobia ziemniaczana - nie
>mogą być więc jej zamiennikami kulinarnymi. Nie da się zrobić kisielu ze
>skrobi kukurydzianej.
Pszy skrobi często piszą jakieś znaczki typu alfa, albo beta, i dwie cyfry
oznaczające wiązanie pomiędzy cząstkami cukru. Jakieś więzania są lżej
strawne inne ciężej. Ale jakie są jakimi, nie wiem.
Procentowo to podają pszy skrobi. Ta pszenna jest ciężej strawna?
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. http://ortografia.3-2-1.pl/
|