Data: 2012-10-06 19:45:42
Temat: Re: Skrobia
Od: "Stokrotka" <o...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>..Skrobia ziemniaczana zaczyna hydrolizować do glukozy już w ustach,
>skrobie zbożowe potrzebują trochę czasu, skrobie zbożowe w
>niskoprzetworzonym produkcie potrzebują jeszcze więcej - w >efekcie dają
>bardziej rozłożone w czasie wchłanianie glukozy. I to jest zaleta - nie ma
>nagłej górki stężenia glukozy, nie ma nagłego rzutu insuliny, nie ma
>szybkiego zjazdu stężenia glukozy - nie ma typowej huśtawki glukozowo -
>insulinowej.
Jak ktoś ma układ pokarmowy mięsożercy to wada,
bo nie długi, nie ma czasu trawić skrobi zbożowej.
A ludzie to też mięsożercy.
Ale to się niecałkiem zgadza. Psy zwykle łatwiej akceptują jako wypełniacz
pieczywo albo kluski lub kaszę, żadko wolą ziemniaki a są z założenia
mięsożerne i mają krutki pszewud pokarmowy.
A ziemniaki są lżej-szybciej strawne, więc istotą jest nie czas trawienia
(mniejszy dla skrobi z ziemniaka) a inne właściwości.
Jednak coś z wiązaniami.
--
Nie jestem medykiem. (tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub
sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. http://ortografia.3-2-1.pl/
|