Data: 2012-10-10 18:36:54
Temat: Re: Skrobia
Od: "Stokrotka" <o...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>Wiązania w skrobi są takie same niezależnie od długości łańcucha - i
>dokładnie takie same jak w celulozie. Po prostu łańcuch cząsteczek glukozy.
To nie prawda, szukałam , sprawdziłam i znalazłam:
skrobia składa się z amylopektyny i amylozy(10-30%).
Amyloza jest rozpuszczalna w wodzie, są to długie nitkia skręcona śrubowo,
poszczegulne cząstki połączone są wiązaniami alfa-1,4' i alfa-1',4 (nie wiem
dokładnie co to znaczy do końca, ale tak było napisane).
Amylopektyna jest nierozpuszczalna w wodzie, ma kształt często kszaczasty,
cząstki połączone są wiązaniem alfa-1,4 i wiązaniem bocznym alfa-1,6' .
Dolej cytuję z encyklopedi:"Amylozy i amylopektyny w ziarnach skrobi jest
różna zależna od jej pochodzenia , np. skrobia ryżu zawiera prawie wyłącznie
amylopektynę."
>Skrobia ziemniaczana jest krótka i hydrolizuje szybko,
Pewnie ma dużo amylozy.
> skrobia zbożowa jest dłuższa i wymaga mocno zmienionego odczynu do
> skutecznej hydrolizy,
Pewnie ma więcej niż ziemniaczana amylopektyny.
>celulozy żadne enzymy wytwarzane przez ssaki w żadnym odczynie nie biorą -
>przeżuwacze żywiące się celulozą wspomagają się w tym zakresie bakteriami
>przewodu pokarmowego.
Celulozę sprawdzę jutro , albo za kilka dni. :)
--
Nie jestem medykiem. (tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub
sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. http://ortografia.3-2-1.pl/
|