Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!.POSTED!not-for-mail
From: "Chiron" <e...@o...eu>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Skrobia
Date: Sun, 23 Sep 2012 00:06:04 +0200
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 43
Message-ID: <k3lcoa$hlv$1@node2.news.atman.pl>
References: <k3ksr6$18q$1@node2.news.atman.pl>
<505dfd61$0$1214$65785112@news.neostrada.pl>
<k3kuoj$35n$1@node2.news.atman.pl>
<505e02b2$0$1210$65785112@news.neostrada.pl>
<4...@g...com>
<505e1619$0$26710$65785112@news.neostrada.pl>
<c...@g...com>
NNTP-Posting-Host: staticline-31-182-134-177.toya.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node2.news.atman.pl 1348351562 18111 31.182.134.177 (22 Sep 2012 22:06:02
GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 22 Sep 2012 22:06:02 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6157
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:348318
Ukryj nagłówki
Użytkownik "czeremcha" <1...@g...com> napisał w wiadomości
news:cda1f5bd-9f95-4aa9-8406-1ee5cc65bd08@googlegrou
ps.com...
W dniu sobota, 22 września 2012 21:48:42 UTC+2 użytkownik medea napisał:
>> Może szkopuł tkwi w tym, żeby nie nazywać tego mąką, bo mąką nie jest?
>> Pamiętam, że moja mama zawsze mówiła "mączka" ziemniaczana i chyba pod
>> taką też nazwą było sprzedawane kiedyś dawno temu w sklepach (ale tego
>> to już nie jestem pewna).
>W zasadzie - przecież nie produkuje się jej tak samo, jak np. mąkę pszenną,
>ale w takim razie "miszcz" powinien się czepić używania nazwy "mąka"
>zamiast "mączka". Tymczasem oburzył się na skrobię.
>Dziś w tv inny "miszcz" robił potrawę z "sajdrem". Dolewał "sajdru" itp.
>Pewnie tez biedny czegoś nie wiedział i nie powiedzieli mu...
Na przykład tu jest produkt "skrobia ziemniaczana"
http://cenywmarketach.budniki.pl/artsypkie.php
2,39zł /kg.
No a tu:
http://ezakupy.tesco.pl/pl-PL/Search/List?searchQuer
y=m%C4%85ka+ziemniaczana&x=0&y=0
Mąka ziemniaczana "Kupiec". za 6,19zł/kg
Różnica cen ogromna. Naprawdę zaczynam się zastanawiać, czy w jakości, smaku
też jest różnica? Skąd taka różnica cen? Prawdę pisząc- kupiłem kiedyś taką
droższą- i nie wyczułem różnicy. Myśleliśmy, że to rzeczywiście tylko
kwestia firmy- może kraju producenta. No ale jak szef kuchni dobrego hotelu
twierdzi, ze jest różnica- to może cos jest na rzeczy?
--
--
demokracja to rządy osłów, prowadzonych przez hieny
Arystoteles
Chiron
|