Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!.POSTED!not-for-mail
From: "Chiron" <e...@o...eu>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Skrobia
Date: Sun, 23 Sep 2012 10:21:49 +0200
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 56
Message-ID: <k3mgqq$hfc$1@node2.news.atman.pl>
References: <k3ksr6$18q$1@node2.news.atman.pl>
<505dfd61$0$1214$65785112@news.neostrada.pl>
<k3kuoj$35n$1@node2.news.atman.pl>
<505e02b2$0$1210$65785112@news.neostrada.pl>
<4...@g...com>
<505e1619$0$26710$65785112@news.neostrada.pl>
<c...@g...com>
<k3lcoa$hlv$1@node2.news.atman.pl>
<505eb536$0$26682$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: staticline-31-182-134-177.toya.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node2.news.atman.pl 1348388506 17900 31.182.134.177 (23 Sep 2012 08:21:46
GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 23 Sep 2012 08:21:46 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6157
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:348328
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Qrczak" <q...@g...pl> napisał w wiadomości
news:505eb536$0$26682$65785112@news.neostrada.pl...
> Dnia 2012-09-23 00:06, obywatel Chiron uprzejmie donosi:
>> Użytkownik "czeremcha" <1...@g...com> napisał w wiadomości
>> news:cda1f5bd-9f95-4aa9-8406-1ee5cc65bd08@googlegrou
ps.com...
>> W dniu sobota, 22 września 2012 21:48:42 UTC+2 użytkownik medea napisał:
>>
>>>> Może szkopuł tkwi w tym, żeby nie nazywać tego mąką, bo mąką nie jest?
>>>> Pamiętam, że moja mama zawsze mówiła "mączka" ziemniaczana i chyba pod
>>>> taką też nazwą było sprzedawane kiedyś dawno temu w sklepach (ale tego
>>>> to już nie jestem pewna).
>>
>>> W zasadzie - przecież nie produkuje się jej tak samo, jak np. mąkę
>>> pszenną, ale w takim razie "miszcz" powinien się czepić używania nazwy
>>> "mąka" zamiast "mączka". Tymczasem oburzył się na skrobię.
>>
>>> Dziś w tv inny "miszcz" robił potrawę z "sajdrem". Dolewał "sajdru"
>>> itp. Pewnie tez biedny czegoś nie wiedział i nie powiedzieli mu...
>>
>>
>>
>>
>> Na przykład tu jest produkt "skrobia ziemniaczana"
>>
>> http://cenywmarketach.budniki.pl/artsypkie.php
>>
>> 2,39zł /kg.
>>
>> No a tu:
>> http://ezakupy.tesco.pl/pl-PL/Search/List?searchQuer
y=m%C4%85ka+ziemniaczana&x=0&y=0
>>
>> Mąka ziemniaczana "Kupiec". za 6,19zł/kg
>>
>> Różnica cen ogromna. Naprawdę zaczynam się zastanawiać, czy w jakości,
>> smaku też jest różnica? Skąd taka różnica cen? Prawdę pisząc- kupiłem
>> kiedyś taką droższą- i nie wyczułem różnicy. Myśleliśmy, że to
>> rzeczywiście tylko kwestia firmy- może kraju producenta. No ale jak szef
>> kuchni dobrego hotelu twierdzi, ze jest różnica- to może cos jest na
>> rzeczy?
>
> A ile za to dostał?
>
Raczej sprawia wrażenie pasjonata:-). Wiesz- znam ludzi, których
częstowałem "Kozubą" i twierdzili, że "Finka" lepsza. Wtedy konotowałem, że
nie rzuca się pereł...:-). Może więc ja nie widzę różnicy między mąką
ziemniaczaną a skrobią- a ona rzeczywiście jest. Naprawdę- nie wiem. Ciasta
(sprawdzałem) smakują bardzo podobnie- czy z mąki czy ze skrobii.
--
--
demokracja to rządy osłów, prowadzonych przez hieny
Arystoteles
Chiron
|