Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Słony temat. Słony temat.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Słony temat.

następny post »
Data: 2011-01-11 19:27:19
Temat: Słony temat.
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki


http://www.wsse.gorzow.pl/?mod=news&cID=307

"Sól w żywieniu

Sól w żywieniu Sól to niewątpliwie cenny składnik spożywczy, podnoszący
walory smakowe potraw. Sól kuchenna ze względu na swój skład chemiczny
spełnia bardzo ważną role w organizmie człowieka. Jest istotnym źródłem
sodu i chloru, które są niezbędnymi elementami tkanek i płynów ustrojowych.
To sód wpływa na prawidłową gospodarkę wodną organizmu, bierze udział w
regulowaniu ciśnienia osmotycznego. Również ważny jest chlor, z którego w
żołądku tworzy się kwas solny potrzebny m.in. do trawienia.
Jednakże przeciętnie zjadamy 30 razy więcej soli niż potrzebuje nasz
organizm. Zapotrzebowanie organizmu na sól kuchenną waha się średnio ok.
0,5 g/dobę, natomiast przeciętnie spożywamy ok. 15g/dobę. Ten nadmiar
spożycia nie jest obojętny dla naszego zdrowia.
Niestety, sól nazywana jest ,,białą śmiercią", gdyż zbyt duże jej spożycie
prowadzi do chorób cywilizacyjnych, np. nadciśnienia tętniczego, udarów
mózgu.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca ograniczenie spożycia soli do 5 - 6
g/dziennie, co oznacza 1 płaską łyżeczkę do herbaty. Należy pamiętać, że
około 60% soli, którą spożywamy dodajemy podczas gotowania i przy stole
(zupy, ziemniaki, mięso), 30% to sól z produktów przemysłowych (głównie
pieczywo i wędliny) i 10 % to sód jako naturalny mineralny składnik
żywności.
W związku z powyższym Państwowa Inspekcja Sanitarna została zobligowana
przez Głównego Inspektora Sanitarnego do prowadzenia oceny jakości posiłków
szkolnych a także do wzmocnienia oceny żywienia w szpitalach ze szczególnym
uwzględnieniem spożycia chlorku sodu na podstawie receptur i wyników badań
analitycznych.
Na terenie województwa lubuskiego do dnia 1.11.2009r. zbadano analitycznie
18 posiłków szkolnych [typu obiadowego] oraz 5 próbek całodobowych posiłków
[śniadanie, obiad, kolacja w takiej ilości w jakiej otrzymuje pacjent]
pobranych w szpitalach.
Jak już wcześniej wspomniano zawartość soli kuchennej w całodziennej racji
pokarmowej nie powinna być wyższa niż 6 g, co oznacza iż w posiłku
obiadowym nie powinna być wyższa niż 2-3 g.. W badanych próbkach posiłków
szkolnych stwierdzano zawartość soli w przedziale od 4,3 do 12,42g. W 16
przypadkach przekroczono zalecane całodzienne spożycie soli kuchennej, po
zjedzeniu tylko posiłku obiadowego. W dwóch pozostałych badanych próbkach
posiłków szkolnych stwierdzono zawartość soli w ilości 4,3 g i 5,9 g, co
przekracza też wartość jaka mogłaby znaleźć się w posiłku obiadowym.

W badanych próbkach posiłków pobranych w szpitalach stwierdzano zawartość
soli w przedziale od 7,6 g do 19g. co stanowi w każdym przypadku
przekroczenie zalecanej całodziennej ilości soli kuchennej. W jednym
przypadku % realizacji zalecanej całodziennej ilości soli kuchennej wyniósł
aż 316 a w czterech ponad 200 %.
Przyjmowanie soli w zbyt dużej ilości w stosunku do zapotrzebowania
organizmu, jest niczym innym jak przyzwyczajeniem. Istotną rolę w
zmniejszeniu dodatku soli do potraw mogą odegrać środki zastępcze, np.
niektóre zioła, które zapewniają smakowitość posiłku, redukowałyby ilość
sodu w całodziennej diecie.

Sporządziła: Małgorzata Stodolak "

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
11.01 Aicha
11.01 Ikselka
11.01 Aicha
11.01 Ikselka
11.01 Aicha
11.01 Ikselka
11.01 Aicha
11.01 Ikselka
11.01 Aicha
11.01 Panslavista
11.01 Aicha
11.01 Ikselka
11.01 Panslavista
11.01 Panslavista
11.01 Aicha
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6