Data: 2004-04-19 08:39:47
Temat: Smardze w ciescie nalesnikowym
Od: myrdhin <r...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witaj pl.rec.kuchnia!
zrobilem i zjedlismy je z corka
poezja
miod
delikatesy
wg przepisu
Smardze w cieście naleśnikowym
----------------------------------------------------
----------------------------
Składniki:
smardze (tylko kapelusze), mleko, jaja, mąka, sól, odrobina utartej gałki
muszkatołowej, olej i masło do smażenia
Wykonanie:
Oczyszczone kapelusze sparzyć, odsączyc, osuszyć. Ciasto naleśnikowe nie za gęste
przygotować z 2 jaj,
szklanki mleka, łyżki oleju i ok. 200 g. mąki. Sól wymieszać z gałką i posypać
kapelusze smardzów.
Kolejno zanurzać w cieście i smażyć na złoto w mieszance oleju i masła.
jeszcze raz uklon dla Matki Przyrody
jesli kogos razi ze sa pod ochrona to jesi i dobra wiadomosc - w duzych
ilosciach smardze rosna na Slowacji i w Czechach
tam nie sa pod ochrona :) i jest ich duzo
--
Pozdrowienia,
myrdhin
|