Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: notujaca <n...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Soja w potrawce ;-)
Date: Fri, 17 Feb 2006 12:48:16 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 35
Message-ID: <C01B7690.1595%notujaca@gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: fw1-ext.axelspringer.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1140176803 9985 195.177.210.11 (17 Feb 2006 11:46:43 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 17 Feb 2006 11:46:43 +0000 (UTC)
X-User: notujaca
User-Agent: Microsoft-Outlook-Express-Macintosh-Edition/5.02.2022
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:260549
Ukryj nagłówki
Muszę się podzielić naszym wczorajszym arcydziełem kulinarnym. Wyrafinowane
toto specjalnie nie było, ale smakowo - arcydzieło :-))
Skazana wczoraj na dietę lekkostrawną (chyba boczniaki mi zaszkodziły :-/)
zdecydowałam sie zrobić na obiadek coś, co zapamiętałam jako ukochane danie
mojego dzieciństwa - kurczaka w potrawce. Nie jadłam tego odkąd przestałam
jeść mięso, więc od dawien dawna. Z tym że we wczorajszym wykonaniu była to
oczywiście soja w potrawce. Ale mój mięsożerny TŻ się zajadał na równi ze
mną (żeby nie bylo że wprowadzam jakiś terror, proponowałam żeby zjadł
kurczaka do tego, ale nie dostał w sklepie).
Na danie złożyły się:
- krajanka sojowa (moja ukochana) gotowana pięć minut w dwóch kostkach
rosołka warzywnego Knorr
- ryż ugotowany na w miarę miękko (w końcu miało być lekkostrawne)
- rzeczona potrawka zrobiona z: 30 g mąki pszennej wymieszanej z 40 g
podgrzanego masła, ustawionej na małym ogniu i zalanej 1/3 litra rosołku
pozostałego po gotowaniu soi, na końcu przyprawionej sokiem z cytryny, solą,
pieprzem (ilości nie podam, przyprawianie to u nas w kuchni typowo męska
sprawa) i dwoma żółtkami.
Wiem, że są różne przepisy na potrawki i że ktoś może mnie zgromić za to że
nie została ona przyrządzona na bazie prawdziwego rosołu, ale oczywiście jak
komuś się chce to może w tę strone przepis zmodyfikować. A efekt podanych
proporcji - gęsta, kremowa potrawka - jest tak czy owak po prostu
rewelacyjny.
--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości
|