| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-03-03 17:43:17
Temat: Re: Strogonof"Konrad Brywczyński" <k...@b...tk> a écrit dans le message de
news: b...@K...Brywczynski...
> W news:b40102$beu$1@tem.asynchrone.net,
> Ewa (siostra Ani) N. <n...@y...com> napisał(a):
> > Popieram Konrada, czesciowo. W moim "Larousse gastronomique" w
> > przepisie na "boeuf Strogonoff" NIE MA pomidorow, ale SA pieczarki.
>
> Tam jest cały przepis? Możesz przytoczyć? Bo dla mnie przepis Neli
> wygląda tak logicznie i elegancko, że dodawanie pieczarek wygląda
> na wariację na temat.
>
Larousse w czesci teoretycznej pod haslem "Strogonoff" uprzedza, ze jest
to danie polymorficzne, i ma wiele wariantow.
Oto definicja : "potrawa ze slupkow poledwicy posolonych, popieprzonych
i popaprykowanych (sic), szybko obsmazonych i deglasowanych bialym
winem, smietana z suchym cielecym bulionem z dodatkiem podduszonej na
masle cebuli ; podawana z obsmazonymi pieczarkami i z ryzem pilaf"
A oto przepis :
Pokroic 750 g poledwicy w slupki dlugosci 2,5 cm, posolic (sic!),
popieprzyc wlozyc do marynady (4 cebule, 3 szalotki, 1 duza marchew
pokrojone, 1 lisc laurowy pokruszony, galazka tymianku + biale wino).
Marynowac przez min. 12 godzin.
Mieso wyjac z marynady, marynade zredukowac de polowy objetosci.
Usmazyc na zloto 200 g. pieczarek [czyli nie tak duzo], trzymac je w
cieple.
W 30 g masla obsmazyc mieso na ostrym ogniu przez 5 min., podgrzac mala
szklanke koniaku, zapalic i wlac do miesa (nie wiem jak jest po polsku
"flamber", w kazdym razie alkohol ma odparowac)
Mieso wylozyc na ogrzany polmisek.
Polaczyc przecedzona marynade i pieczarki, podgrzac, dorzucic 1,5 dl
smietany ("creme fraîche", oczywiscie, czyli polskiej kremowki),
zagescic na srednim ogniu caly czas mieszajac, doprawic i zalac mieso.
Podawac.
Ewcia
ps. prosze o podzekowania za tlumaczenie express :-)
ps. ciekawa jest ta papryka, ktora jest w definicji, ale nie w przepisie
: moze od czerwonego koloru pochodzi rozpowszechniona wersja
"pomidorowa" ? To tylko hipoteza...
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-03-03 17:44:55
Temat: Re: Strogonof
Użytkownik "walkie!" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
news:3E6394A4.5030107@wroclaw.net.pl...
> Tak samo nie mam nic przeciwko pomidorom, kukurydzy, pieczarkom,
> korniszona i innym dodatkom jednak to nie strogonoff. To kiedys ok -
> wynikalo tez z niewiedzy. Coraz bardziej zaglebiam sie w kuchnie i coraz
> wiecej wiem - rowniez dzieki grupie.
N/C
:)
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-03 17:45:08
Temat: Re: StrogonofUżytkownik Marta Trzaska napisał:
> Pozatym, dziwne ze jak kiedys z Afim i kims jeszzce podalismy Ci przepis na
> wyzej wymienionego, nie mialas nic przeciwko tym pieczarkom :)
>
> Marta
>
>
Tak samo nie mam nic przeciwko pomidorom, kukurydzy, pieczarkom,
korniszona i innym dodatkom jednak to nie strogonoff. To kiedys ok -
wynikalo tez z niewiedzy. Coraz bardziej zaglebiam sie w kuchnie i coraz
wiecej wiem - rowniez dzieki grupie.
--
------------------------------
walkie! - GG: 411958
w...@w...net.pl
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-03 17:48:08
Temat: Re: Strogonof
> Tak samo nie mam nic przeciwko pomidorom, kukurydzy, pieczarkom,
> korniszona i innym dodatkom jednak to nie strogonoff.
W takim razie przeczytaj posta Ewy :)
Chyba costam jest o tych nieszczesnych pieczarkach :)
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-03 17:54:47
Temat: Re: StrogonofW news:b4046m$i4s$1@tem.asynchrone.net,
Ewa (siostra Ani) N. <n...@y...com> napisał(a):
> Oto definicja : "potrawa ze slupkow poledwicy posolonych,
> popieprzonych i popaprykowanych (sic), szybko obsmazonych i
> deglasowanych bialym winem, smietana z suchym cielecym bulionem z
> dodatkiem podduszonej na masle cebuli ; podawana z obsmazonymi
> pieczarkami i z ryzem pilaf"
mhm
> Pokroic 750 g poledwicy w slupki dlugosci 2,5 cm, posolic (sic!),
> popieprzyc wlozyc do marynady (4 cebule, 3 szalotki, 1 duza marchew
> pokrojone, 1 lisc laurowy pokruszony, galazka tymianku + biale wino).
> Marynowac przez min. 12 godzin.
To marynowanie jest chyba średnio potrzebne.
> ps. prosze o podzekowania za tlumaczenie express :-)
Dziękuję. :)
>> moze od czerwonego koloru pochodzi rozpowszechniona wersja
> "pomidorowa" ? To tylko hipoteza...
Może? :)
--
Konrad J. Brywczyński Riding on a unicorn
k...@b...tk Stranded in my mind
www.brywczynski.tk Electric raven met me there
GG:1528179 To see what we could find
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-03 18:01:47
Temat: Re: StrogonofUżytkownik Marta Trzaska napisał:
> N/C
> :)
>
> Marta
>
>
LoL
--
------------------------------
walkie! - GG: 411958
w...@w...net.pl
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-03 18:02:13
Temat: Re: StrogonofUżytkownik Marta Trzaska napisał:
>>Tak samo nie mam nic przeciwko pomidorom, kukurydzy, pieczarkom,
>>korniszona i innym dodatkom jednak to nie strogonoff.
>
>
> W takim razie przeczytaj posta Ewy :)
> Chyba costam jest o tych nieszczesnych pieczarkach :)
>
> Marta
>
>
>
Nie mozesz napisac w jednym watku jednej odpowiedzi na jeden post?
--
------------------------------
walkie! - GG: 411958
w...@w...net.pl
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-03 18:03:23
Temat: Re: Strogonof
Użytkownik "walkie!" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
news:3E6398A5.6060405@wroclaw.net.pl...
> Nie mozesz napisac w jednym watku jednej odpowiedzi na jeden post?
Nie :)
Juz doczytalas o pieczarkach ?:)
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-03 18:05:55
Temat: Re: Strogonof
Użytkownik "walkie!" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
news:3E63988B.4090202@wroclaw.net.pl...
> > N/C
> > :)
> LoL
Nie spadnij tylko :)
Kiedys cos obiecalas, stosuj sie do tego, chyba ze Twoje slowo malo warte
jest :)
Jesli zapomnialas, przypomne, mowilas ze podobno nie bedziesz juz wiecej pod
moimi postami nic pisac :) (tzn odpowiadac na to co ja pisze)
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-03 18:06:44
Temat: Re: StrogonofUżytkownik Marta Trzaska napisał:
>>Nie mozesz napisac w jednym watku jednej odpowiedzi na jeden post?
>
>
> Nie :)
Szkoda
> Juz doczytalas o pieczarkach ?:)
Tak, juz wczesniej.
>
> Marta
>
>
--
------------------------------
walkie! - GG: 411958
w...@w...net.pl
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |