Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.man.poznan.pl!n
ews-fra1.dfn.de!eusc.inter.net!news-spur1.maxwell.syr.edu!news.maxwell.syr.edu!
out.nntp.be!propagator-sanjose!news-in-sanjose!in.nntp.be!asynchrone!not-for-ma
il
From: "Ewa \(siostra Ani\) N." <n...@y...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Strogonof
Date: Mon, 3 Mar 2003 18:43:17 +0100
Organization: Et la marmotte pousse les octets dans le port 119.
Lines: 49
Message-ID: <b4046m$i4s$1@tem.asynchrone.net>
References: <b3tua8$q3v$1@wroclaw.wro.vectranet.pl> <b...@K...Brywczynski>
<b40102$beu$1@tem.asynchrone.net> <b...@K...Brywczynski>
NNTP-Posting-Host: d229.dhcp212-198-39.noos.fr
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: tem.asynchrone.net 1046713366 18588 212.198.39.229 (3 Mar 2003 17:42:46 GMT)
X-Complaints-To: a...@a...net
NNTP-Posting-Date: 3 Mar 2003 17:42:46 GMT
X-Priority: 3
X-Mimeole: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:144280
Ukryj nagłówki
"Konrad Brywczyński" <k...@b...tk> a écrit dans le message de
news: b...@K...Brywczynski...
> W news:b40102$beu$1@tem.asynchrone.net,
> Ewa (siostra Ani) N. <n...@y...com> napisał(a):
> > Popieram Konrada, czesciowo. W moim "Larousse gastronomique" w
> > przepisie na "boeuf Strogonoff" NIE MA pomidorow, ale SA pieczarki.
>
> Tam jest cały przepis? Możesz przytoczyć? Bo dla mnie przepis Neli
> wygląda tak logicznie i elegancko, że dodawanie pieczarek wygląda
> na wariację na temat.
>
Larousse w czesci teoretycznej pod haslem "Strogonoff" uprzedza, ze jest
to danie polymorficzne, i ma wiele wariantow.
Oto definicja : "potrawa ze slupkow poledwicy posolonych, popieprzonych
i popaprykowanych (sic), szybko obsmazonych i deglasowanych bialym
winem, smietana z suchym cielecym bulionem z dodatkiem podduszonej na
masle cebuli ; podawana z obsmazonymi pieczarkami i z ryzem pilaf"
A oto przepis :
Pokroic 750 g poledwicy w slupki dlugosci 2,5 cm, posolic (sic!),
popieprzyc wlozyc do marynady (4 cebule, 3 szalotki, 1 duza marchew
pokrojone, 1 lisc laurowy pokruszony, galazka tymianku + biale wino).
Marynowac przez min. 12 godzin.
Mieso wyjac z marynady, marynade zredukowac de polowy objetosci.
Usmazyc na zloto 200 g. pieczarek [czyli nie tak duzo], trzymac je w
cieple.
W 30 g masla obsmazyc mieso na ostrym ogniu przez 5 min., podgrzac mala
szklanke koniaku, zapalic i wlac do miesa (nie wiem jak jest po polsku
"flamber", w kazdym razie alkohol ma odparowac)
Mieso wylozyc na ogrzany polmisek.
Polaczyc przecedzona marynade i pieczarki, podgrzac, dorzucic 1,5 dl
smietany ("creme fraîche", oczywiscie, czyli polskiej kremowki),
zagescic na srednim ogniu caly czas mieszajac, doprawic i zalac mieso.
Podawac.
Ewcia
ps. prosze o podzekowania za tlumaczenie express :-)
ps. ciekawa jest ta papryka, ktora jest w definicji, ale nie w przepisie
: moze od czerwonego koloru pochodzi rozpowszechniona wersja
"pomidorowa" ? To tylko hipoteza...
--
Niesz !
|