Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "waldek" <x...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Super śledzie
Date: Sat, 19 Jun 2004 01:52:46 +0200
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 47
Message-ID: <cavv75$pg9$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: host-81-190-211-221.wroclaw.mm.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1087602725 26121 81.190.211.221 (18 Jun 2004 23:52:05 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 18 Jun 2004 23:52:05 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-User: xswedc
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:205285
Ukryj nagłówki
===
Ponieważ ok. 2 kg owych śledzi zostało zjedzone w 15 minut przez 4 osoby to
napiszę co zostałało zjedzone:
Matiesy (1,5kg), płuczę kilka razy, aż woda będzie całkiem czysta. Moczę 3-6
godzin, w zależności od grubości.
Marynuję 3 dni w zalewie (w lodówce):
- litr wody
- 2-3 duże cebule
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- płaska łyżka estragonu
- płaska łyżka gorczycy
- 20 cieniutkich plasterków marchewki
- sól - odpowiednio
- ocet - odpowiednio
- cukier - odpowiednio
Są różne octy - nieważne - ma być dobrze winne, ale nie kwaśne i lekko
skompensowane cukrem.
Marynatę gotować 3 minuty. Schłodzić. Do zimnej wrzucić śledzie.
Zamarynowane matiesy dzielę na pół i każdą część mieszam z sosami:
sos 1.
- drobno pokrojone 2-3 korniszony
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku
- 2 łyżki keczupu
- posiekana cebula z marynaty
- 5-6 kropel tabasco (można zastąpić kajen lub czili)
- sól, cukier do smaku
- olej - tylko tyle aby zakryło "ubitą" całość
sos 2.
- drobno pokrojone 2-3 korniszony
- 1 duża, posiekana cebula
- 1-2 łyżeczki musztardy
- co najmniej pół kubka śmietany
- sól, cukier, sok z cytryny - odpowiednio
- łyżeczka kurkumy lub szczypta szafranu (dla koloru)
Z musztardą sarepską będzie na ostro, z delikatesową, kremską - łagodne.
waldek
===
|