| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2007-08-30 06:46:04
Temat: Re: Surówka z kapusty - taka s3odko-kwa?na
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:fb4amk$ohe$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> "Felinity" <f...@A...pl> wrote in message
> news:pan.2007.08.29.16.25.50@ATOWYWALgazeta.pl...
> > Uwielbiam taką kapustkę! Niestety moja mama ostatnio mi wyznała, że
> > takiej nie umie zrobić. Więc ją zjeść mogę ewentualnie w jakimś barze.
> > Jest to popularna surówka, być może z oliwą, cukrem i cytryną - ale nie
> > chcę ryzykować.
>
> Na moment wróciłem.
>
> Ze słodkiej kapusty lub kapusty pekińskiej: posiekać kapustę w cienkie
> paseczki - posolić na misce - od czasu do czasu mieszać (gdy kto lubi lub
> musi miękką na końcu wydusić), jeżeli ktoś lubi / może chrupać soli tylko
> trochę - wtedy bez czekania dodaje resztę składników - doprawić pieprzem,
> papryką mieloną (ziołami - gdy kto lubi). Można dodać koperek lub / i
> pietruszkę siekaną. I tu wybór - majonez, śmietana, i zakwaszaną - wtedy
> cukier i sok z cytryny lub ocet winny. Olej / oliwa też może być - po
> rozpuszczeniu cukru.
> Obecnie takie surówki robimy z sałaty łodygowej, rośnie jak szalona.
Do tych surówek świetnie pasują pomidory pokrojone w cząstki lub
półplasterki i cebula.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2007-08-30 07:36:29
Temat: Re: Surówka z kapusty - taka s3odko-kwa?naMoze cos w tym stylu:
glowka bialej kapusty
5 lyzek soli
1-2 cebule
Poszatkowac kapuste, dodac pokrojona w koste cebule i sol.
5 lyzek cukru
1 filizanka octu
pol filizanki oleju
Cukier, ocet i olej zagotowac az sie cukier rozpusci, zalac tym kapuste i
wymieszac. Niech sobie to wszystk dzien postoi i doprawic pieprzem.
Pozdrawiam
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2007-08-30 09:05:18
Temat: Re: Surówka z kapusty - taka s3odko-kwa?naUżytkownik "Felinity" <f...@A...pl> napisał w wiadomości
news:pan.2007.08.29.16.25.50@ATOWYWALgazeta.pl...
> Uwielbiam taką kapustkę! Niestety moja mama ostatnio mi wyznała, że
> takiej nie umie zrobić. Więc ją zjeść mogę ewentualnie w jakimś barze.
> Jest to popularna surówka, być może z oliwą, cukrem i cytryną - ale nie
> chcę ryzykować.
>
> Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie...
>
> Fel
>
Witam,
Często robię właśnie taką kapustkę, bo zasmakowała mi we wszlekiego rodzaju
barach i restauracjach.
Kapustę drobno siekam (ilość zależy od liczby jedzących i ich apetytu),
dodaję startą marchewkę i drobno posiekaną cebulkę oraz posiekaną natkę
pietruszki. Osobno mieszam oliwę, ocet winny, cukier, sól i pieprz. Ilości
"na oko" wg upodobania jedzących. Mieszam przyprawy i warzywa i zostawiam na
kilka minut żeby zdołało się przegryźć. Jest pyszna.
Pozdrawiam
Gocha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2007-08-30 09:43:10
Temat: Re: Surówka z kapusty - taka s3odko-kwa?naUżytkownik "Gocha" <g...@w...pl> napisał w wiadomości
news:fb61a6$dh0$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Felinity" <f...@A...pl> napisał w wiadomości
> news:pan.2007.08.29.16.25.50@ATOWYWALgazeta.pl...
> > Uwielbiam taką kapustkę! Niestety moja mama ostatnio mi wyznała, że
> > takiej nie umie zrobić. Więc ją zjeść mogę ewentualnie w jakimś barze.
> > Jest to popularna surówka, być może z oliwą, cukrem i cytryną - ale nie
> > chcę ryzykować.
> >
> > Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie...
> >
> > Fel
> >
> Witam,
> Często robię właśnie taką kapustkę, bo zasmakowała mi we wszlekiego
rodzaju
> barach i restauracjach.
> Kapustę drobno siekam (ilość zależy od liczby jedzących i ich apetytu),
> dodaję startą marchewkę i drobno posiekaną cebulkę oraz posiekaną natkę
> pietruszki. Osobno mieszam oliwę, ocet winny, cukier, sól i pieprz. Ilości
> "na oko" wg upodobania jedzących. Mieszam przyprawy i warzywa i zostawiam
na
> kilka minut żeby zdołało się przegryźć. Jest pyszna.
I to o to jej chodzi pewnie.
Dodatkowo można dolać sosu słodko-pikantnego chili; ale wtedy mniej cukru. I
pieprzu.
--
"Żałuj za dowcipy, synu!"
Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2007-08-30 10:00:27
Temat: Re: Surówka z kapusty - taka s3odko-kwa?naW piękny wiosenny poranek dnia Thu, 30 Aug 2007 11:43:10 +0200, istota
zwiewna znana jako flower napisała:
> I to o to jej chodzi pewnie.
> Dodatkowo można dolać sosu słodko-pikantnego chili; ale wtedy mniej
> cukru. I pieprzu.
Wygląda na to, że to najbliższa opcja. Sprawdzę i potwierdzę.
A sos słodkopikantny to ja używam do moich kanapek z serem żółtym i
kapustą kiszoną. Różne fazy człowiek miewa... ;-)
Fel
--
http://felinity.jogger.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |