Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Surówka z kapusty - taka słodko-kwaśna

Grupy

Szukaj w grupach

 

Surówka z kapusty - taka słodko-kwaśna

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 15


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2007-08-30 06:46:04

Temat: Re: Surówka z kapusty - taka s3odko-kwa?na
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:fb4amk$ohe$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> "Felinity" <f...@A...pl> wrote in message
> news:pan.2007.08.29.16.25.50@ATOWYWALgazeta.pl...
> > Uwielbiam taką kapustkę! Niestety moja mama ostatnio mi wyznała, że
> > takiej nie umie zrobić. Więc ją zjeść mogę ewentualnie w jakimś barze.
> > Jest to popularna surówka, być może z oliwą, cukrem i cytryną - ale nie
> > chcę ryzykować.
>
> Na moment wróciłem.
>
> Ze słodkiej kapusty lub kapusty pekińskiej: posiekać kapustę w cienkie
> paseczki - posolić na misce - od czasu do czasu mieszać (gdy kto lubi lub
> musi miękką na końcu wydusić), jeżeli ktoś lubi / może chrupać soli tylko
> trochę - wtedy bez czekania dodaje resztę składników - doprawić pieprzem,
> papryką mieloną (ziołami - gdy kto lubi). Można dodać koperek lub / i
> pietruszkę siekaną. I tu wybór - majonez, śmietana, i zakwaszaną - wtedy
> cukier i sok z cytryny lub ocet winny. Olej / oliwa też może być - po
> rozpuszczeniu cukru.
> Obecnie takie surówki robimy z sałaty łodygowej, rośnie jak szalona.

Do tych surówek świetnie pasują pomidory pokrojone w cząstki lub
półplasterki i cebula.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2007-08-30 07:36:29

Temat: Re: Surówka z kapusty - taka s3odko-kwa?na
Od: "MonikaGer" <m_biermann@(nospam)gmx.de> szukaj wiadomości tego autora

Moze cos w tym stylu:
glowka bialej kapusty
5 lyzek soli
1-2 cebule
Poszatkowac kapuste, dodac pokrojona w koste cebule i sol.
5 lyzek cukru
1 filizanka octu
pol filizanki oleju
Cukier, ocet i olej zagotowac az sie cukier rozpusci, zalac tym kapuste i
wymieszac. Niech sobie to wszystk dzien postoi i doprawic pieprzem.

Pozdrawiam
Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2007-08-30 09:05:18

Temat: Re: Surówka z kapusty - taka s3odko-kwa?na
Od: "Gocha" <g...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Felinity" <f...@A...pl> napisał w wiadomości
news:pan.2007.08.29.16.25.50@ATOWYWALgazeta.pl...
> Uwielbiam taką kapustkę! Niestety moja mama ostatnio mi wyznała, że
> takiej nie umie zrobić. Więc ją zjeść mogę ewentualnie w jakimś barze.
> Jest to popularna surówka, być może z oliwą, cukrem i cytryną - ale nie
> chcę ryzykować.
>
> Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie...
>
> Fel
>
Witam,
Często robię właśnie taką kapustkę, bo zasmakowała mi we wszlekiego rodzaju
barach i restauracjach.
Kapustę drobno siekam (ilość zależy od liczby jedzących i ich apetytu),
dodaję startą marchewkę i drobno posiekaną cebulkę oraz posiekaną natkę
pietruszki. Osobno mieszam oliwę, ocet winny, cukier, sól i pieprz. Ilości
"na oko" wg upodobania jedzących. Mieszam przyprawy i warzywa i zostawiam na
kilka minut żeby zdołało się przegryźć. Jest pyszna.
Pozdrawiam
Gocha


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2007-08-30 09:43:10

Temat: Re: Surówka z kapusty - taka s3odko-kwa?na
Od: "flower" <f...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Gocha" <g...@w...pl> napisał w wiadomości
news:fb61a6$dh0$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Felinity" <f...@A...pl> napisał w wiadomości
> news:pan.2007.08.29.16.25.50@ATOWYWALgazeta.pl...
> > Uwielbiam taką kapustkę! Niestety moja mama ostatnio mi wyznała, że
> > takiej nie umie zrobić. Więc ją zjeść mogę ewentualnie w jakimś barze.
> > Jest to popularna surówka, być może z oliwą, cukrem i cytryną - ale nie
> > chcę ryzykować.
> >
> > Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie...
> >
> > Fel
> >
> Witam,
> Często robię właśnie taką kapustkę, bo zasmakowała mi we wszlekiego
rodzaju
> barach i restauracjach.
> Kapustę drobno siekam (ilość zależy od liczby jedzących i ich apetytu),
> dodaję startą marchewkę i drobno posiekaną cebulkę oraz posiekaną natkę
> pietruszki. Osobno mieszam oliwę, ocet winny, cukier, sól i pieprz. Ilości
> "na oko" wg upodobania jedzących. Mieszam przyprawy i warzywa i zostawiam
na
> kilka minut żeby zdołało się przegryźć. Jest pyszna.

I to o to jej chodzi pewnie.
Dodatkowo można dolać sosu słodko-pikantnego chili; ale wtedy mniej cukru. I
pieprzu.

--
"Żałuj za dowcipy, synu!"
Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2007-08-30 10:00:27

Temat: Re: Surówka z kapusty - taka s3odko-kwa?na
Od: Felinity <f...@A...pl> szukaj wiadomości tego autora

W piękny wiosenny poranek dnia Thu, 30 Aug 2007 11:43:10 +0200, istota
zwiewna znana jako flower napisała:

> I to o to jej chodzi pewnie.
> Dodatkowo można dolać sosu słodko-pikantnego chili; ale wtedy mniej
> cukru. I pieprzu.


Wygląda na to, że to najbliższa opcja. Sprawdzę i potwierdzę.

A sos słodkopikantny to ja używam do moich kanapek z serem żółtym i
kapustą kiszoną. Różne fazy człowiek miewa... ;-)

Fel

--
http://felinity.jogger.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Pora na pora (prośba o pomoc)
Re: ryby-ale jak?
Cześć
De volaille
Patelnia.

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »