Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Surówka z kapusty - taka s3odko-kwa?na
Date: Thu, 30 Aug 2007 08:46:04 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 27
Message-ID: <fb5pd6$8pn$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <p...@A...pl>
<fb4amk$ohe$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abcb114.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1188456680 9015 83.6.217.114 (30 Aug 2007 06:51:20 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 30 Aug 2007 06:51:20 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 000769-2, 2007-08-29), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:301170
Ukryj nagłówki
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:fb4amk$ohe$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> "Felinity" <f...@A...pl> wrote in message
> news:pan.2007.08.29.16.25.50@ATOWYWALgazeta.pl...
> > Uwielbiam taką kapustkę! Niestety moja mama ostatnio mi wyznała, że
> > takiej nie umie zrobić. Więc ją zjeść mogę ewentualnie w jakimś barze.
> > Jest to popularna surówka, być może z oliwą, cukrem i cytryną - ale nie
> > chcę ryzykować.
>
> Na moment wróciłem.
>
> Ze słodkiej kapusty lub kapusty pekińskiej: posiekać kapustę w cienkie
> paseczki - posolić na misce - od czasu do czasu mieszać (gdy kto lubi lub
> musi miękką na końcu wydusić), jeżeli ktoś lubi / może chrupać soli tylko
> trochę - wtedy bez czekania dodaje resztę składników - doprawić pieprzem,
> papryką mieloną (ziołami - gdy kto lubi). Można dodać koperek lub / i
> pietruszkę siekaną. I tu wybór - majonez, śmietana, i zakwaszaną - wtedy
> cukier i sok z cytryny lub ocet winny. Olej / oliwa też może być - po
> rozpuszczeniu cukru.
> Obecnie takie surówki robimy z sałaty łodygowej, rośnie jak szalona.
Do tych surówek świetnie pasują pomidory pokrojone w cząstki lub
półplasterki i cebula.
|