Data: 2007-08-30 06:46:04
Temat: Re: Surówka z kapusty - taka s3odko-kwa?na
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:fb4amk$ohe$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> "Felinity" <f...@A...pl> wrote in message
> news:pan.2007.08.29.16.25.50@ATOWYWALgazeta.pl...
> > Uwielbiam taką kapustkę! Niestety moja mama ostatnio mi wyznała, że
> > takiej nie umie zrobić. Więc ją zjeść mogę ewentualnie w jakimś barze.
> > Jest to popularna surówka, być może z oliwą, cukrem i cytryną - ale nie
> > chcę ryzykować.
>
> Na moment wróciłem.
>
> Ze słodkiej kapusty lub kapusty pekińskiej: posiekać kapustę w cienkie
> paseczki - posolić na misce - od czasu do czasu mieszać (gdy kto lubi lub
> musi miękką na końcu wydusić), jeżeli ktoś lubi / może chrupać soli tylko
> trochę - wtedy bez czekania dodaje resztę składników - doprawić pieprzem,
> papryką mieloną (ziołami - gdy kto lubi). Można dodać koperek lub / i
> pietruszkę siekaną. I tu wybór - majonez, śmietana, i zakwaszaną - wtedy
> cukier i sok z cytryny lub ocet winny. Olej / oliwa też może być - po
> rozpuszczeniu cukru.
> Obecnie takie surówki robimy z sałaty łodygowej, rośnie jak szalona.
Do tych surówek świetnie pasują pomidory pokrojone w cząstki lub
półplasterki i cebula.
|