Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.task.gda.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!newsmm00.sul.t-on
line.com!t-online.de!news.t-online.com!not-for-mail
From: waldemar z domu <w...@t...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Swinski filet
Date: Sun, 30 Dec 2001 20:09:18 +0100
Organization: w domu
Lines: 36
Message-ID: <a0nonp$3lk$05$1@news.t-online.com>
References: <a0nn9c$oti$00$3@news.t-online.com>
<3...@n...onet.pl>
Reply-To: w...@t...de
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
X-Trace: news.t-online.com 1009739322 05 3764 tshAT0MSsanLD 011230 19:08:42
X-Complaints-To: a...@t...com
X-Sender: 5...@t...net
User-Agent: KNode/0.6.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:89543
Ukryj nagłówki
>> U nas dzisiaj resztki. Wczoraj był zmodyfikowany przepis listowy: filet
>> świński nadziewany nie orzechami, ale migdałami z musztardą. > Waldek
> --------------------
> A nie zlitowalbys sie na listowa nowicjuszka i dal przepis na tego
> swinskiego fileta??? Mozesz na priva jak nie chcesz na liste.
Filet z orzechami był tu ostatnio już przedstawiany, zapomniałem przez
kogo: proszę się zgłosić!!
ja podam tylko moje modyfikacje:
filet nr. 1:
egzemplarz miał 650g. Został ogolony ze zbytniego tłuszczu i żyłek. Nacięty
wzdłuż. Środek wysmarowałem maziagą złożoną z białka jajka, drobno
posiekanych migdałów (jakieś 50g) i trzy łyżki musztardy gruboziarnistej z
octem ziołowym (bo taką miałem). Oczywiście sól i pieprz dookoła i w
środku. Fileta nie spiąłem wykałaczkami, bo mi się nie udało, tylko
zszyłem. Drania do patelni na sklarowane masło, dobrze obsmażyłem ze wsiech
stron, owinąłem w folię alu i do piekarnika (niskotemperaturowo < 100°)
zaparkować.
filet nr. 2:
Przygotowanie podobne, ale do środka leci tylko ostra (naprawdę ostra)
musztarda (Löwensenf), zmieszana z solą, pieprzem i łyżką majeranku (otrzeć
przed wsypaniem, aby aromat wylazł). Tyż obsmażyć, w folię i do piekarnika.
Wyciągasz filet 1 i do patelni. Dodajesz śmietany i ew. wody (ja musiałem
dodać, bo by się krówki na słono zrobiły), jeszcze trochę drobno
posiekanych migdałów i pypkasz jakieś 15 min pod przykryciem.
No i gotowe. Ten filet 1 to oryginał z listy, tylko migdały zamiast
orzechów no i ta "specjalna aromatyczna musztarda"
Waldek
|