Data: 2001-12-30 19:09:18
Temat: Swinski filet
Od: waldemar z domu <w...@t...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
>> U nas dzisiaj resztki. Wczoraj był zmodyfikowany przepis listowy: filet
>> świński nadziewany nie orzechami, ale migdałami z musztardą. > Waldek
> --------------------
> A nie zlitowalbys sie na listowa nowicjuszka i dal przepis na tego
> swinskiego fileta??? Mozesz na priva jak nie chcesz na liste.
Filet z orzechami był tu ostatnio już przedstawiany, zapomniałem przez
kogo: proszę się zgłosić!!
ja podam tylko moje modyfikacje:
filet nr. 1:
egzemplarz miał 650g. Został ogolony ze zbytniego tłuszczu i żyłek. Nacięty
wzdłuż. Środek wysmarowałem maziagą złożoną z białka jajka, drobno
posiekanych migdałów (jakieś 50g) i trzy łyżki musztardy gruboziarnistej z
octem ziołowym (bo taką miałem). Oczywiście sól i pieprz dookoła i w
środku. Fileta nie spiąłem wykałaczkami, bo mi się nie udało, tylko
zszyłem. Drania do patelni na sklarowane masło, dobrze obsmażyłem ze wsiech
stron, owinąłem w folię alu i do piekarnika (niskotemperaturowo < 100°)
zaparkować.
filet nr. 2:
Przygotowanie podobne, ale do środka leci tylko ostra (naprawdę ostra)
musztarda (Löwensenf), zmieszana z solą, pieprzem i łyżką majeranku (otrzeć
przed wsypaniem, aby aromat wylazł). Tyż obsmażyć, w folię i do piekarnika.
Wyciągasz filet 1 i do patelni. Dodajesz śmietany i ew. wody (ja musiałem
dodać, bo by się krówki na słono zrobiły), jeszcze trochę drobno
posiekanych migdałów i pypkasz jakieś 15 min pod przykryciem.
No i gotowe. Ten filet 1 to oryginał z listy, tylko migdały zamiast
orzechów no i ta "specjalna aromatyczna musztarda"
Waldek
|