Data: 2001-12-02 17:09:14
Temat: Szkockich specjalow ciag dalszy
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dundee cake
35dkg maki
1/4 lyzeczki soli
1 lyzeczka proszku do pieczenia
20 dkg masla
20dkg cukru
4 jaja, roztrzepane (moga byc zapominalskie)
ok 1/2 kg roznych rodzynek (rodzynkow)
mleko
5 dkg (ja lubie weicej) obranych calych migdalow
przesiac make, sol, proszek do piecz. utrzec maslo z cukrem.
dodawac jaja po trochu, wmieszac delikatniemake z prochem i sola,
dodac rodzynki, dodac tyle mleka aby bylo bardzo geste ale spdalo
z lyzki (z takim "plop"!).
obsmarowac okragla blaszke - 20cm, wylozyc podwojnie zlozonym
papierem sniadaniowym, dobrze, zeby wystawal ponad blaszke (moze
sie wtedy da uniknac przypalenia i zbytniego zbrazowienia
migdalow). wepchac miksture do blaszki, wyrownac wierzch, ulozyc
cale migdaly na wierzchu w ladny wzorek, ale gesto, jeden migdak
w sroku, potem kola ciasne migdalowe wokol tego pierwszego..
Piec - 180 stopni ok 45 minut, zmniejszyc do 150 stopni i piec
nastepne 1 - 1/2 godziny. sprawdzic patyczkiem czy upieczone.
zostawic w blaszce az chlodne. Zawinac w folie alu szczelnie,
przechowywac ze 2 tyg przed uzyciem.
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
|