Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Szybkie Ciasto Kokosowe-do WKN

Grupy

Szukaj w grupach

 

Szybkie Ciasto Kokosowe-do WKN

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-09-12 08:16:29

Temat: Szybkie Ciasto Kokosowe-do WKN
Od: Mich <M...@c...pl> szukaj wiadomości tego autora

No i zrobiłam wczoraj:)
W zasadzie wyszło...ale nie do końca ty był sukces.
Piekłam 35 min. i później jeszcze trzymałam
jakieś 10 min zamknięte (w wyłączonym już prodiżu).
Do ciasta dodałam cynamonu a pod masę kokosową sypnęłam
trochę płatków migdałowych.
Urosło ładnie ale......na dnie, na samym środku
jest okrągły biały kawałek zakalca.
Nie cały spód tylko właśnie na środku, takie kółeczko wys. 1 cm.
I na dodatek to jest białe...gdy ciasto od cynamonu zrobiło się
ciemniejsze.

Czy za szybko odłączyłam dolną grzałkę prodiża?
(nie chciałam by się spaliło i po ok.17 min. wyłączyłam spód).
Ale i tak mi smakuje :) (kawałek zakalcowaty odcinam:)

Mich'ata


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-09-12 08:33:40

Temat: Re: Szybkie Ciasto Kokosowe-do WKN
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Mich" <M...@c...pl> napisał w wiadomości
news:3D804D5D.EF9DA1F2@com.pl...
> No i zrobiłam wczoraj:)
> W zasadzie wyszło...ale nie do końca ty był sukces.
> Piekłam 35 min. i później jeszcze trzymałam
> jakieś 10 min zamknięte (w wyłączonym już prodiżu).
> Do ciasta dodałam cynamonu a pod masę kokosową sypnęłam
> trochę płatków migdałowych.
> Urosło ładnie ale......na dnie, na samym środku
> jest okrągły biały kawałek zakalca.
> Nie cały spód tylko właśnie na środku, takie kółeczko wys. 1 cm.
> I na dodatek to jest białe...gdy ciasto od cynamonu zrobiło się
> ciemniejsze.
>
> Czy za szybko odłączyłam dolną grzałkę prodiża?
> (nie chciałam by się spaliło i po ok.17 min. wyłączyłam spód).
> Ale i tak mi smakuje :) (kawałek zakalcowaty odcinam:)
>
> Mich'ata
>
>

a licho wie, ale bardzo prawdopodobne, ja robię raczej na odwyrtkę, po
jakichś 30-40 minutacxh poieczenia (w zależności od ciasta)wyłączam górną
grzałkę, a od spodu piekę, bo nie chcę, żeby mi się wierzch spalił. A
włąściwie to które ciasto robiłaś? Bo ja mam dwie kokosanki na stronie,
jedna łatwa i druga łatwa, ta z cynamonem nie miała u mnie ani grama zakalca
i jest bardziej sucha od tej bez cynamonu.

wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-12 08:43:20

Temat: Re: Szybkie Ciasto Kokosowe-do WKN
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Wkn" <w...@w...pl> napisała:
> włąściwie to które ciasto robiłaś? Bo ja mam dwie kokosanki na stronie,
> jedna łatwa i druga łatwa, ta z cynamonem nie miała u mnie ani grama zakalca
> i jest bardziej sucha od tej bez cynamonu.

Pamietam, ze kiedys Basia tez narzekala, ze cos jej nie wyszlo
z kokosanka wedlug przepisu takiego jak na Twojej stronie...

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-12 09:20:21

Temat: Re: Szybkie Ciasto Kokosowe-do WKN
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał w wiadomości
news:alpk35$ssl$1@news.tpi.pl...
> Użytkownik "Wkn" <w...@w...pl> napisała:
> > włąściwie to które ciasto robiłaś? Bo ja mam dwie kokosanki na stronie,
> > jedna łatwa i druga łatwa, ta z cynamonem nie miała u mnie ani grama
zakalca
> > i jest bardziej sucha od tej bez cynamonu.
>
> Pamietam, ze kiedys Basia tez narzekala, ze cos jej nie wyszlo
> z kokosanka wedlug przepisu takiego jak na Twojej stronie...
>
> Pozdrawiam
> Lilla
>

może to od piekarnika zależy, cholera, ja już sama nie wiem, mam te przepisy
od znajomych, oni je robili, ja i teściowa, więc nie wiem, o co biega :(
Może pieczone w zbyt wysokiej temperaturze i za krótko...
Przyczyn tego, że ciasto nie wychodzi może być bardzo duzo:
za niska temperatura, za wysoka, otwieranie piekarnika, zle proporcje w
skladnikach, za mala blacha itp, itd. Musialabym byc przy pieczeniu i
patrzec na rece.

wkn przybita kokosankami


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-12 09:28:11

Temat: Re: Szybkie Ciasto Kokosowe-do WKN
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Wkn" <w...@w...pl> napisała:
> wkn przybita kokosankami

Nie przejmuj sie az tak, przeciez Tobie wychodzi dobra kokosanka :)
Musi byc jakis niuans, ktory ma wplyw na ten zakalec.

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-12 09:36:27

Temat: Re: Szybkie Ciasto Kokosowe-do WKN
Od: Mich <M...@c...pl> szukaj wiadomości tego autora



Wkn wrote:

>
> a licho wie, ale bardzo prawdopodobne, ja robię raczej na odwyrtkę, po
> jakichś 30-40 minutacxh poieczenia (w zależności od ciasta)wyłączam górną
> grzałkę, a od spodu piekę, bo nie chcę, żeby mi się wierzch spalił. A
> włąściwie to które ciasto robiłaś? Bo ja mam dwie kokosanki na stronie,
> jedna łatwa i druga łatwa, ta z cynamonem nie miała u mnie ani grama zakalca
> i jest bardziej sucha od tej bez cynamonu.

Robiłam właśnie to : " Szybkie ciasto kokosowe "
(wczoraj na priva do mnie nawet pisałaś w tej sprawie).
Góra mi się nie spiekła ani nie spaliła.
Dłużej też chyba nie powinnam piec bo brzegi były mocno już wypieczone
i mogłby się zrobić wysuszone.
Jest dobre - naprawdę:)!
Tylko mnie dziwi , że nie cały spód jest zakalcowaty tylko kółeczko na środku.
No i że to jest białe gdy tymczasem całe ciasto ciemne od cynamonu.

Może prodiż był za mało nagrzany? Tam nie ma termometru i jeszcze
nie jestem zrorientowana kiedy już czas wkładać ciasto (wczoraj użyłam go
pierwszy raz)

Mich'ata Beata


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-12 09:44:04

Temat: Re: Szybkie Ciasto Kokosowe-do WKN
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Mich" <M...@c...pl> napisał w wiadomości
news:3D80601B.7F7EADB7@com.pl...
.
>
> Może prodiż był za mało nagrzany? Tam nie ma termometru i jeszcze
> nie jestem zrorientowana kiedy już czas wkładać ciasto (wczoraj użyłam go
> pierwszy raz)
>

ciasta proszkowe sa o tyle nie wymagajace , ze mozna je w wiekszosci bez
strachu ladowac do zimnego piekarnika, co i ja czynie, nie zawracajac sobie
glowy nagrzewaniem. Moze dlatego mi ten zakalec nie wyszedl, bo mi sie
wydluza zawsze czas pieczenia o to nagrzewanie, hm hm...

wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

kuchenka elektryczna - howto ?
bogracz
ciasto z mikrofali???
w temacie smalcu
kulinarne foux pas !

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »