Data: 2007-02-21 19:29:44
Temat: Tarta z gruszkami
Od: m...@g...pl (Monika Zarczuk)
Pokaż wszystkie nagłówki
Tarta z gruszkamiSKLADNIKI:
skórka 1 cytryny
2 łyżki soku z cytryny
1/2 szklaniki miodu
2 1/2 szklaniki wody
1/2 szklani wytrawnego, białego wina
1 laska cynamonu
2 goździki
1/2 rozłupanej laski wanilii
2 duże gruszki, obrane, bez gniazd nasieniowych, pokrojone na połówki
3 duże jaja
3/4 szklanki śmietany
1/4 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
CIASTO:
1 szklanka maki, i dwie łyżki zapasu
1/3 szklanki maki kukurydzianej
2 łyżki cukru
6 lyżek zimnego masła, pokrojonego w drobne kawałki
1 duże jajo rozbite z 1 łyżka wody
PRZYGOTOWANIE:
1. W dużym rondlu wymieszać skórkę i sok z cytryny z miodem, woda, winem,
cynamonem i goździkami. Ostrym nożem zeskrobać nieco wanilii i włożyć do
rondla. Postawić miksturę na średnim ogniu. Dodać gruszki i gotować do
chwili, gdy nóż będzie w nie lekko wchodził. ok. 15-25 minut, w zależności
od wielkości gruszek. Ostudzić w syropie.
2. Aby zdrobić ciasto, należy 1 szklankę maki i makę kukurydziana wsypać do
głębokiego naczynia, dodać cukier i sól, i wyrabiać mikserem lub robotem
kuchennym (ok. 3 sekund). Następnie dodać masło i wyrabiać kolejne 4
sekundy. Dodać jajo z woda i dalej wyrabiać,dopóki ciasto nie uformuje się w
kulę.
3. Wyłożyć ciasto na obsypana maka stolnice, lekko rozwałkowaćw kwardrat,
przykryć folia spożywcza i włożyć do lodówki na 1 godzinę, a następnie na
cały dzień. Jeśli ciasto będzie w lodówce ponad 2 godziny, należy je wyjać
na 20 minut przed dalszymi czynnościami.
4. Rękoma wyłożyć okragła formę ciastem, przykrywajc spód i boki
formy(preferowana średnica formy 23 cm). Cał powierzchnię nakłuwać widelcem.
45 minut chłodzić ciasto w lodówce.
5. Podgrzać piekarnik do temperatury 190C. Każda połówkę gruszki przekoić
jeszcze raz wzdłuż na pół. Ułożyć owoce na cieście w okrag, cieńszymi
końcami do środka, grubszymi na zewntrz. W średniej wielkości rondlu
zmieszać jajka, śmietanę, 1/4 syropu gruszkowego i dodać gałkę muszkatołowa.
Ostrożnie wylać zalewę na gruszki i wokół nich. Piec, aż ciasto twarde i
lekko zarumienione (ok. 35 minut). Ostudzić. Podawać w temperaturze
pokojowej.
UWAGI:
PORCJE DLA 4-6 OSÓB!
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|