Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.nask.pl!new
s.nask.org.pl!news.cyf-kr.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-fo
r-mail
From: "Michal" <c...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Tiramisu
Date: Thu, 26 Jan 2006 10:45:25 +0100
Organization: Onet.pl
Lines: 29
Message-ID: <dra5na$e0j$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 87.207.204.4
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1138268715 14355 87.207.204.4 (26 Jan 2006 09:45:15 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 26 Jan 2006 09:45:15 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Sender: sLj90gHooKUY0cY7C4swJcCqwbCofNGN
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:258866
Ukryj nagłówki
Witam,
chciałabym się podzielić bardzo prostym i szybkim przepisem na Tiraminu.
Składniki:
Dwa opakowania biszkoptów (polecam San)
Serek mascarpone 2 opakowania lub wersja tańsza - jedno opakowanie śmietany
do deserów Knorra i serek Danio taki waniliowy w żółtym opakowaniu
Cukier puder - 3 łyżki
Kilka łyżeczek kawy rozpuszczalnej
Ewentulanie likier kawowy, czekoladowy lub migdalowy lub orzechowy
Do naczynia najlepiej szklanego i fajnie jak przezroczystego ukladamyna
spodzie biszkopty tak by przykryły całe dno. W miejsca szpar kruszymy
biszkopty. Wcześniej gotujemy wodę i zalewamy nią kawę rozpuszczalną - mniej
więcej szklanka - półtorej. Do tego dolewamy likier (lub nie). Jak wystygnie
polewamy tym biszkopty. Potem można też ułożyć drugą warstwę i znowu
nasączyć kawką. Następnie kładziemy serek macsarpone. Jeśli wybraliśmy
wersję tańszą to ubijamy śmietanę na pianę i dodajemy serek i cukier puder i
bardzo delikatnie mieszamy. Połowę tej mieszanki układamy na nasączonych
biszkoptach. nastepnie powtarzamy układ i znowu dajemy boszkpty - nasączamy
i kładziemy resztę serka. Na koniec możemy posypać wszystko kakao żeby
ładnie wyglądało. następnie pakujemy to do lodówki na powiedzmy 4 godziny.
Następnie kroimy i jemy i staramy się nie zjeść wszystkiego na raz :P
Pozdrawiam
Malina
|