Data: 2003-05-26 11:12:07
Temat: Wadliwe przetwory
Od: PatryCCCja <k...@s...TO_WYTNIJ.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wadliwe przetwory
http://www.vege.pl/str.php?dz=72&id=411
Kontrola UOKiK wykazała wadliwość 77,5 proc. badanej papryki konserwowej i
65,6 proc. grzybów marynowanych. Połowa przetworów warzywnych nie spełnia
wymogów jakościowych - alarmuje Inspekcja Handlowa.
Z informacji przekazanej w środę przez Urząd Ochrony Konkurencji i
Konsumentów (UOKiK) wynika, że jakość przetworów jest gorsza w porównaniu z
wynikami poprzedniej kontroli z 1999 r.
"Jeśli konsument nie dostrzeże przez opakowanie nadgniłej papryki albo
piasku na grzybkach, to na pewno po otwarciu słoika przekona się o złej
jakości tych wyrobów" - czytamy w komunikacie UOKiK.
Konsumentów lekceważy również wielu producentów koncentratu pomidorowego.
Ponad połowa, bo 54,9 proc. oferowanego koncentratu nie powinna znaleźć się
na półkach sklepowych, bo "poza nazwą na etykiecie produkt rzadko ma coś
wspólnego z prawdziwym koncentratem pomidorowym" - oceniła Inspekcja
Handlowa.
Towary, które nie spełniają wymagań jakościowych, oferowano do sprzedaży
nie tylko w małych sklepach, ale i supermarketach. W tych ostatnich
wadliwych było ok. 50 proc. towarów.
Wg kontrolerów powodem gorszej jakości produktów jest stosowanie przez
producentów m.in. niepełnowartościowych surowców oraz "celowe fałszowanie
koncentratu pomidorowego. Proceder ten polega na otrzymywaniu produktu w
wyniku dodawania substancji zagęszczających, zamiast odparowywania wody".
Kontrola wykazała, że wielu producentów nie przestrzega obowiązującej od
tego roku ustawy o paczkowaniu żywności. Nieprawidłowości dotyczyły głównie
braku nazwy i adresu producenta lub importera, klasy jakości, masy netto
produktu, słownego lub cyfrowego określenia daty minimalnej trwałości,
kraju pochodzenia oraz oznaczeń w języku polskim.
W wielu przypadkach stwierdzano też niedowagę w opakowaniach. W przypadku
grzybów marynowanych o deklarowanej ilości nominalnej 900 g brakowało od 69
g do 121 g produktu.
W ocenie inspektorów powodem wadliwości towarów jest nierzetelność
przedsiębiorców. "Producenci działają w przekonaniu, iż na produkty tanie
jest większy popyt, więc aby nie tracić zysków obniżają koszty produkcji
poprzez stosowanie surowców niepełnowartościowych albo wręcz fałszowanie" -
czytamy w komunikacie.
Na wniosek Inspekcji Handlowej wstrzymano od obrotu przetwory warzywne o
wartości 8 tys. 17 zł . W zależności od rodzajów wad Inspekcja zarządziła
zwrot towarów do producentów lub dostawców w ramach reklamacji.
Inspektorzy ukarali też 69 osób grzywnami o łącznej wartości 9 tys. 840 zł.
Skierowano również 14 wniosków do sądów.
Źródło: PAP
pozdr, pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|