« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2013-06-24 00:08:13
Temat: Re: Wiadro chemii!.Dnia pięknego Mon, 24 Jun 2013 00:11:28 +0200 osobnik zwany Ikselka
napisał:
> "Dr Grażyna Pająk: 2 kg chemii z pożywieniem zjadaliśmy rocznie w latach
> 90 tych, w tej chwili z jedzeniem dostępnym na rynku, dostarczamy
> przeciętnie do organizmu od 7 do 9 kg chemii rocznie."
nie zapomniałaś, zę sama też jesteś chemią?
--
mst <at> gazeta <.> pl
"-Mam lęk gruntu! -Chyba wysokości?
-Wiem co mówię, to grunt zabija!" T.Pratchett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2013-06-24 00:11:28
Temat: Wiadro chemii!."Dr Grażyna Pająk: 2 kg chemii z pożywieniem zjadaliśmy rocznie w latach 90
tych, w tej chwili z jedzeniem dostępnym na rynku, dostarczamy przeciętnie
do organizmu od 7 do 9 kg chemii rocznie."
"Jeszcze 100 lat temu mieliśmy do wyboru około 500 produktów do spożycia,
obecnie mamy ich w sklepach ok. 50 tysięcy ale współczesne towary spożywcze
rzadko odpowiadają zapotrzebowaniu naszego organizmu. Jemy coraz więcej
śmieci, a coraz mniej pokarmu."
"O co chodzi z tym ,,wszechobecnym glutenem"?
Obecnie gluten jest obecny w większości produktów dostępnych na rynku - w
sklepach i w gastronomii. Gluten jest białkiem zbożowym występującym w
pszenicy, jęczmieniu, życie i zdarza się, że w owsie, który jest
nieoczyszczony z innych ziaren. Na skutek modyfikacji pszenicy w latach 70
tych, powstała roślina, która tylko z nazwy przypomina swoją poprzedniczkę.
Frakcje glutenu w nowej roślinie zupełnie inaczej działają na organizm
człowieka.
Gluten pszeniczny w naszym organizmie drażni i rozszczelnia jelita, zaburza
pracę wątroby , nasila problemy z celiakią, depresje, choroby psychiczne,
zmiany skórne, astmę, alergie, powoduje szereg zaburzeń
auto-immunologicznych, nasilających różne choroby cywilizacyjne. Dodatkowo
pszenna amylopektyna A ( węglowodan złożony ) podwyższa poziom cukru we
krwi znacznie bardziej niż biały cukier, batoniki, słodkie soki owocowe.
Gluten atakuje Nas w przekąskach, chipsach ziemniaczanych, płatkach
śniadaniowych, ciasteczkach, paluszkach, krakersach, pieczywie, wyrobach
cukierniczych, równie często spotykamy go w jogurtach i przekąskach
mlecznych, wędlinach i wyrobach garmażeryjnych."
"Podstawą zdrowych posiłków jest obecność enzymów, które są bardzo wrażliwe
na obróbkę i niewłaściwe przechowywanie. Przykładowo w lodówce nie
powinniśmy przechowywać żywności w woreczkach foliowych, lepiej wsadzić ją
do szklanej bądź ceramicznej miski i obciągnąć folią spożywczą. Warto
pamiętać, że warzyw i owoców nie powinniśmy gotować przez długi czas i
przechowywać w metalowych garnkach. Do tego lepsze są naczynia emaliowane i
szklane. Pamiętajmy, że do obróbki termicznej najlepszy jest ogień,
parowary, urządzenia wykorzystujące światło halogenowe oraz piece
konwekcyjne i piekarniki elektryczne."
"Od lat wiadomo, że kuchenka mikrofalowa jest szkodliwa. Już w latach 60
tych Rosjanie przeprowadzili bardzo szerokie badania, pokazujące, że
żywność z kuchenki mikrofalowej jest po prostu martwa. W przeciągu kilku
sekund niszczymy w podgrzewanej w ten sposób żywności, wszystkie enzymy i
związki biologicznie czynne. Powstaje duża ilość wolnych rodników i
przetworzonych związków chemicznych. Żeby strawić martwy pokarm, organizm
musi wykorzystać własne enzymy i energię. W efekcie zamiast dostarczać
sobie energię z pożywieniem, zabieramy ją z organizmu, aby strawić to co
zjedliśmy."
http://srodowisko.ekologia.pl/wywiady/Jemy-coraz-wie
cej-smieci-Wywiad-z-biologiem-i-dietetykiem-dr-Grazy
na-Pajak,18289.html
--
XL
"Szczęście jest jak motyl, ścigaj je, a umknie ci. Usiądź spokojnie, a
spłynie na twoje barki." A. de Mello.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2013-06-24 00:58:09
Temat: Re: Wiadro chemii!.Dnia Sun, 23 Jun 2013 22:08:13 +0000 (UTC), masti napisał(a):
> Dnia pięknego Mon, 24 Jun 2013 00:11:28 +0200 osobnik zwany Ikselka
> napisał:
>
>> "Dr Grażyna Pająk: 2 kg chemii z pożywieniem zjadaliśmy rocznie w latach
>> 90 tych, w tej chwili z jedzeniem dostępnym na rynku, dostarczamy
>> przeciętnie do organizmu od 7 do 9 kg chemii rocznie."
>
> nie zapomniałaś, zę sama też jesteś chemią?
"Chemia" to skrót myślowy na określenie "produktów syntezy chemicznej" -
zapominasz?
--
XL
"Szczęście jest jak motyl, ścigaj je, a umknie ci. Usiądź spokojnie, a
spłynie na twoje barki." A. de Mello.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2013-06-24 09:22:26
Temat: Re: Wiadro chemii!.Za dużo czytasz przetworzonych smieci, zajrzyj czasem do fachowego
opracowania jakiegos naukowca co nie zerznal swojej pracy od innych i
jej nie upiekszył.
Jaka to zmiana w 70 latach odmieniła ten gluten obecny od setek tysiecy
lat w naszym pozywieniu?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2013-06-24 10:27:23
Temat: Re: Wiadro chemii!.Dnia pięknego Mon, 24 Jun 2013 00:58:09 +0200 osobnik zwany Ikselka
napisał:
> Dnia Sun, 23 Jun 2013 22:08:13 +0000 (UTC), masti napisał(a):
>
>> Dnia pięknego Mon, 24 Jun 2013 00:11:28 +0200 osobnik zwany Ikselka
>> napisał:
>>
>>> "Dr Grażyna Pająk: 2 kg chemii z pożywieniem zjadaliśmy rocznie w
>>> latach 90 tych, w tej chwili z jedzeniem dostępnym na rynku,
>>> dostarczamy przeciętnie do organizmu od 7 do 9 kg chemii rocznie."
>>
>> nie zapomniałaś, zę sama też jesteś chemią?
>
> "Chemia" to skrót myślowy na określenie "produktów syntezy chemicznej" -
> zapominasz?
procesy syntezy chemicznej zachodzą w twoim organiźmie nonstop. nawet jak
umrzesz.
--
mst <at> gazeta <.> pl
"-Mam lęk gruntu! -Chyba wysokości?
-Wiem co mówię, to grunt zabija!" T.Pratchett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2013-06-24 11:15:21
Temat: Re: Wiadro chemii!.Dnia pięknego Mon, 24 Jun 2013 11:15:49 +0200 osobnik zwany Ikselka
napisał:
> Dnia Mon, 24 Jun 2013 08:27:23 +0000 (UTC), masti napisał(a):
>
>> Dnia pięknego Mon, 24 Jun 2013 00:58:09 +0200 osobnik zwany Ikselka
>> napisał:
>>
>>> Dnia Sun, 23 Jun 2013 22:08:13 +0000 (UTC), masti napisał(a):
>>>
>>>> Dnia pięknego Mon, 24 Jun 2013 00:11:28 +0200 osobnik zwany Ikselka
>>>> napisał:
>>>>
>>>>> "Dr Grażyna Pająk: 2 kg chemii z pożywieniem zjadaliśmy rocznie w
>>>>> latach 90 tych, w tej chwili z jedzeniem dostępnym na rynku,
>>>>> dostarczamy przeciętnie do organizmu od 7 do 9 kg chemii rocznie."
>>>>
>>>> nie zapomniałaś, zę sama też jesteś chemią?
>>>
>>> "Chemia" to skrót myślowy na określenie "produktów syntezy chemicznej"
>>> - zapominasz?
>>
>> procesy syntezy chemicznej zachodzą w twoim organiźmie nonstop. nawet
>> jak umrzesz.
>
> Normalny człowiek raczej nie zjada produktów własnej hmmm... syntezy,
> ale jeśli Ty lubisz, to Twoja sprawa - no ale moze warto byłoby coś z
> tym zrobić :->
znowu kompromitujesz się nieznajomości podstaw biologii i chemii.
Bez tych procesów byłabyś już dawno martwa.
--
mst <at> gazeta <.> pl
"-Mam lęk gruntu! -Chyba wysokości?
-Wiem co mówię, to grunt zabija!" T.Pratchett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2013-06-24 11:15:49
Temat: Re: Wiadro chemii!.Dnia Mon, 24 Jun 2013 08:27:23 +0000 (UTC), masti napisał(a):
> Dnia pięknego Mon, 24 Jun 2013 00:58:09 +0200 osobnik zwany Ikselka
> napisał:
>
>> Dnia Sun, 23 Jun 2013 22:08:13 +0000 (UTC), masti napisał(a):
>>
>>> Dnia pięknego Mon, 24 Jun 2013 00:11:28 +0200 osobnik zwany Ikselka
>>> napisał:
>>>
>>>> "Dr Grażyna Pająk: 2 kg chemii z pożywieniem zjadaliśmy rocznie w
>>>> latach 90 tych, w tej chwili z jedzeniem dostępnym na rynku,
>>>> dostarczamy przeciętnie do organizmu od 7 do 9 kg chemii rocznie."
>>>
>>> nie zapomniałaś, zę sama też jesteś chemią?
>>
>> "Chemia" to skrót myślowy na określenie "produktów syntezy chemicznej" -
>> zapominasz?
>
> procesy syntezy chemicznej zachodzą w twoim organiźmie nonstop. nawet jak
> umrzesz.
Normalny człowiek raczej nie zjada produktów własnej hmmm... syntezy, ale
jeśli Ty lubisz, to Twoja sprawa - no ale moze warto byłoby coś z tym
zrobić :->
--
XL
"Szczęście jest jak motyl, ścigaj je, a umknie ci. Usiądź spokojnie, a
spłynie na twoje barki." A. de Mello.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2013-06-24 11:29:56
Temat: Re: Wiadro chemii!.Dnia Mon, 24 Jun 2013 09:22:26 +0200, LeonKame napisał(a):
> Jaka to zmiana w 70 latach odmieniła ten gluten obecny od setek tysiecy
> lat w naszym pozywieniu?
Przeczytaj uwaznie i ze zrozumieniem:
"Na skutek modyfikacji pszenicy w latach 70
tych, powstała roślina, która tylko z nazwy przypomina swoją poprzedniczkę.
Frakcje glutenu w nowej roślinie zupełnie inaczej działają na organizm
człowieka."
FRAKCJE GLUTENU - czyli po prostu gluten. Gluten to grupa frakcji
białkowych. Pszenica pod wpływem genetycznego udoskonalania ma obecnie
wielokrotnie więcej ziaren w kłosie oraz krótsze źdźbła, ale była
przekształcana także w kierunku zwiększenia wartości odżywczej tych ziaren
- obecnie zawiera wielokrotnie więcej glutenu w stosunku do starych odmian,
a pierwotne odmiany miały go jeszcze mniej ni z te stare, to tak na
marginesie. Na tym właśnie polega ta jej zmiana, no ale skąd TY masz o tym
wiedzieć, jesteś laikiem jak widać po wypowiedzi.
Tak więc najprościej wytłumaczę: jako konsument jesz wielokrotnie więcej
glutenu, nie tylko z powodu większej jego zawartości w mące, ale i
"przemycany" w innych produktach. To się sumuje. Efekt? - działanie
WIELOKROTNIE WIĘKSZEJ ilosci glutenu jest inne, niż WIELOKROTNIE MNIEJSZEJ.
To chyba jasne nawet dla laika.
Reszta tutaj:
http://www.dietabezglutenowa.pl/poradnik/gluten.htm
--
XL
"Szczęście jest jak motyl, ścigaj je, a umknie ci. Usiądź spokojnie, a
spłynie na twoje barki." A. de Mello.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2013-06-24 11:32:14
Temat: Re: Wiadro chemii!.Dnia Mon, 24 Jun 2013 09:15:21 +0000 (UTC), masti napisał(a):
> Dnia pięknego Mon, 24 Jun 2013 11:15:49 +0200 osobnik zwany Ikselka
> napisał:
>
>> Dnia Mon, 24 Jun 2013 08:27:23 +0000 (UTC), masti napisał(a):
>>
>>> Dnia pięknego Mon, 24 Jun 2013 00:58:09 +0200 osobnik zwany Ikselka
>>> napisał:
>>>
>>>> Dnia Sun, 23 Jun 2013 22:08:13 +0000 (UTC), masti napisał(a):
>>>>
>>>>> Dnia pięknego Mon, 24 Jun 2013 00:11:28 +0200 osobnik zwany Ikselka
>>>>> napisał:
>>>>>
>>>>>> "Dr Grażyna Pająk: 2 kg chemii z pożywieniem zjadaliśmy rocznie w
>>>>>> latach 90 tych, w tej chwili z jedzeniem dostępnym na rynku,
>>>>>> dostarczamy przeciętnie do organizmu od 7 do 9 kg chemii rocznie."
>>>>>
>>>>> nie zapomniałaś, zę sama też jesteś chemią?
>>>>
>>>> "Chemia" to skrót myślowy na określenie "produktów syntezy chemicznej"
>>>> - zapominasz?
>>>
>>> procesy syntezy chemicznej zachodzą w twoim organiźmie nonstop. nawet
>>> jak umrzesz.
>>
>> Normalny człowiek raczej nie zjada produktów własnej hmmm... syntezy,
>> ale jeśli Ty lubisz, to Twoja sprawa - no ale moze warto byłoby coś z
>> tym zrobić :->
>
> znowu kompromitujesz się nieznajomości podstaw biologii i chemii.
> Bez tych procesów byłabyś już dawno martwa.
Jak napisałam, nie zjadam własnych produktów syntezy chemicznej (a artykuł
był właśnie o KONSUMPCJI), ale powtarzam i radzę Tobie: kaprofagię się
leczy.
--
XL
"Szczęście jest jak motyl, ścigaj je, a umknie ci. Usiądź spokojnie, a
spłynie na twoje barki." A. de Mello.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2013-06-24 11:42:38
Temat: Re: Wiadro chemii!.W dniu 2013-06-24 11:32, Ikselka pisze:
> Dnia Mon, 24 Jun 2013 09:15:21 +0000 (UTC), masti napisał(a):
>
>> Dnia pięknego Mon, 24 Jun 2013 11:15:49 +0200 osobnik zwany Ikselka
>> napisał:
>>
>>> Dnia Mon, 24 Jun 2013 08:27:23 +0000 (UTC), masti napisał(a):
>>>
>>>> Dnia pięknego Mon, 24 Jun 2013 00:58:09 +0200 osobnik zwany Ikselka
>>>> napisał:
>>>>
>>>>> Dnia Sun, 23 Jun 2013 22:08:13 +0000 (UTC), masti napisał(a):
>>>>>
>>>>>> Dnia pięknego Mon, 24 Jun 2013 00:11:28 +0200 osobnik zwany Ikselka
>>>>>> napisał:
>>>>>>
>>>>>>> "Dr Grażyna Pająk: 2 kg chemii z pożywieniem zjadaliśmy rocznie w
>>>>>>> latach 90 tych, w tej chwili z jedzeniem dostępnym na rynku,
>>>>>>> dostarczamy przeciętnie do organizmu od 7 do 9 kg chemii rocznie."
>>>>>>
>>>>>> nie zapomniałaś, zę sama też jesteś chemią?
>>>>>
>>>>> "Chemia" to skrót myślowy na określenie "produktów syntezy chemicznej"
>>>>> - zapominasz?
>>>>
>>>> procesy syntezy chemicznej zachodzą w twoim organiźmie nonstop. nawet
>>>> jak umrzesz.
>>>
>>> Normalny człowiek raczej nie zjada produktów własnej hmmm... syntezy,
>>> ale jeśli Ty lubisz, to Twoja sprawa - no ale moze warto byłoby coś z
>>> tym zrobić :->
>>
>> znowu kompromitujesz się nieznajomości podstaw biologii i chemii.
>> Bez tych procesów byłabyś już dawno martwa.
>
> Jak napisałam, nie zjadam własnych produktów syntezy chemicznej (a artykuł
> był właśnie o KONSUMPCJI), ale powtarzam i radzę Tobie: kaprofagię się
> leczy.
>
Tyle tylko, że niestrawione resztki przemiany materii nie są efektem
syntezy ;-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |