Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!news.glorb.com!news-out.readnews.com!news-x
xxfer.readnews.com!nx02.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrad
a.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada
.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Wiadro chemii!.
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <rhqsz9ezbswm.1xn49ryk2lq27$.dlg@40tude.net>
<kq8s3g$3b4$1@speranza.aioe.org>
Date: Mon, 24 Jun 2013 11:29:56 +0200
Message-ID: <g54139qbujtb.1095phqqlvhny$.dlg@40tude.net>
Lines: 33
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 95.49.5.214
X-Trace: 1372066196 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 1226 95.49.5.214:1228
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:351718
Ukryj nagłówki
Dnia Mon, 24 Jun 2013 09:22:26 +0200, LeonKame napisał(a):
> Jaka to zmiana w 70 latach odmieniła ten gluten obecny od setek tysiecy
> lat w naszym pozywieniu?
Przeczytaj uwaznie i ze zrozumieniem:
"Na skutek modyfikacji pszenicy w latach 70
tych, powstała roślina, która tylko z nazwy przypomina swoją poprzedniczkę.
Frakcje glutenu w nowej roślinie zupełnie inaczej działają na organizm
człowieka."
FRAKCJE GLUTENU - czyli po prostu gluten. Gluten to grupa frakcji
białkowych. Pszenica pod wpływem genetycznego udoskonalania ma obecnie
wielokrotnie więcej ziaren w kłosie oraz krótsze źdźbła, ale była
przekształcana także w kierunku zwiększenia wartości odżywczej tych ziaren
- obecnie zawiera wielokrotnie więcej glutenu w stosunku do starych odmian,
a pierwotne odmiany miały go jeszcze mniej ni z te stare, to tak na
marginesie. Na tym właśnie polega ta jej zmiana, no ale skąd TY masz o tym
wiedzieć, jesteś laikiem jak widać po wypowiedzi.
Tak więc najprościej wytłumaczę: jako konsument jesz wielokrotnie więcej
glutenu, nie tylko z powodu większej jego zawartości w mące, ale i
"przemycany" w innych produktach. To się sumuje. Efekt? - działanie
WIELOKROTNIE WIĘKSZEJ ilosci glutenu jest inne, niż WIELOKROTNIE MNIEJSZEJ.
To chyba jasne nawet dla laika.
Reszta tutaj:
http://www.dietabezglutenowa.pl/poradnik/gluten.htm
--
XL
"Szczęście jest jak motyl, ścigaj je, a umknie ci. Usiądź spokojnie, a
spłynie na twoje barki." A. de Mello.
|