Data: 2013-06-24 11:29:56
Temat: Re: Wiadro chemii!.
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Mon, 24 Jun 2013 09:22:26 +0200, LeonKame napisał(a):
> Jaka to zmiana w 70 latach odmieniła ten gluten obecny od setek tysiecy
> lat w naszym pozywieniu?
Przeczytaj uwaznie i ze zrozumieniem:
"Na skutek modyfikacji pszenicy w latach 70
tych, powstała roślina, która tylko z nazwy przypomina swoją poprzedniczkę.
Frakcje glutenu w nowej roślinie zupełnie inaczej działają na organizm
człowieka."
FRAKCJE GLUTENU - czyli po prostu gluten. Gluten to grupa frakcji
białkowych. Pszenica pod wpływem genetycznego udoskonalania ma obecnie
wielokrotnie więcej ziaren w kłosie oraz krótsze źdźbła, ale była
przekształcana także w kierunku zwiększenia wartości odżywczej tych ziaren
- obecnie zawiera wielokrotnie więcej glutenu w stosunku do starych odmian,
a pierwotne odmiany miały go jeszcze mniej ni z te stare, to tak na
marginesie. Na tym właśnie polega ta jej zmiana, no ale skąd TY masz o tym
wiedzieć, jesteś laikiem jak widać po wypowiedzi.
Tak więc najprościej wytłumaczę: jako konsument jesz wielokrotnie więcej
glutenu, nie tylko z powodu większej jego zawartości w mące, ale i
"przemycany" w innych produktach. To się sumuje. Efekt? - działanie
WIELOKROTNIE WIĘKSZEJ ilosci glutenu jest inne, niż WIELOKROTNIE MNIEJSZEJ.
To chyba jasne nawet dla laika.
Reszta tutaj:
http://www.dietabezglutenowa.pl/poradnik/gluten.htm
--
XL
"Szczęście jest jak motyl, ścigaj je, a umknie ci. Usiądź spokojnie, a
spłynie na twoje barki." A. de Mello.
|