Data: 2013-06-24 12:54:39
Temat: Re: Wiadro chemii!.
Od: LeonKame <k...@l...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2013-06-24 11:29, Ikselka pisze:
> Dnia Mon, 24 Jun 2013 09:22:26 +0200, LeonKame napisał(a):
>
>> Jaka to zmiana w 70 latach odmieniła ten gluten obecny od setek tysiecy
>> lat w naszym pozywieniu?
>
> Przeczytaj uwaznie i ze zrozumieniem:
>
> "Na skutek modyfikacji pszenicy w latach 70
> tych, powstała roślina, która tylko z nazwy przypomina swoją poprzedniczkę.
> Frakcje glutenu w nowej roślinie zupełnie inaczej działają na organizm
> człowieka."
>
> FRAKCJE GLUTENU - czyli po prostu gluten. Gluten to grupa frakcji
> białkowych. Pszenica pod wpływem genetycznego udoskonalania ma obecnie
> wielokrotnie więcej ziaren w kłosie oraz krótsze źdźbła, ale była
> przekształcana także w kierunku zwiększenia wartości odżywczej tych ziaren
> - obecnie zawiera wielokrotnie więcej glutenu w stosunku do starych odmian,
> a pierwotne odmiany miały go jeszcze mniej ni z te stare, to tak na
> marginesie. Na tym właśnie polega ta jej zmiana, no ale skąd TY masz o tym
> wiedzieć, jesteś laikiem jak widać po wypowiedzi.
> Tak więc najprościej wytłumaczę: jako konsument jesz wielokrotnie więcej
> glutenu, nie tylko z powodu większej jego zawartości w mące, ale i
> "przemycany" w innych produktach. To się sumuje. Efekt? - działanie
> WIELOKROTNIE WIĘKSZEJ ilosci glutenu jest inne, niż WIELOKROTNIE MNIEJSZEJ.
> To chyba jasne nawet dla laika.
>
> Reszta tutaj:
>
> http://www.dietabezglutenowa.pl/poradnik/gluten.htm
>
GENETYCZNIE MODYFIKOWANA TO BYLA ALE CHYBA W usa BO U NAS JEST ZAKAZ
UPRAWY GENETYCZNIE MODYFIKOWANEGO GOWNA.
Ostatnio chinczyki zaczeli produkowac i podawac swoim sportowcom
doustnie srodki dopingujace modyfikujace genom ludzki, i jak sadzisz czy
genetycznie modyfikowane zarcie jest obojetne na nasz organizm?
|