Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newsfeed.fsmpi.
rwth-aachen.de!feeder.erje.net!eu.feeder.erje.net!news2.arglkargh.de!news.mixmi
n.net!aioe.org!.POSTED!not-for-mail
From: LeonKame <k...@l...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Wiadro chemii!.
Date: Mon, 24 Jun 2013 12:54:39 +0200
Organization: God is the best and fuck the rest
Lines: 41
Message-ID: <kq98hc$7s5$1@speranza.aioe.org>
References: <rhqsz9ezbswm.1xn49ryk2lq27$.dlg@40tude.net>
<kq8s3g$3b4$1@speranza.aioe.org>
<g54139qbujtb.1095phqqlvhny$.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: eT8lKg5w6BRegtDW4u/L2A.user.speranza.aioe.org
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@a...org
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:17.0) Gecko/20130509 Thunderbird/17.0.6
X-Notice: Filtered by postfilter v. 0.8.2
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:351728
Ukryj nagłówki
W dniu 2013-06-24 11:29, Ikselka pisze:
> Dnia Mon, 24 Jun 2013 09:22:26 +0200, LeonKame napisał(a):
>
>> Jaka to zmiana w 70 latach odmieniła ten gluten obecny od setek tysiecy
>> lat w naszym pozywieniu?
>
> Przeczytaj uwaznie i ze zrozumieniem:
>
> "Na skutek modyfikacji pszenicy w latach 70
> tych, powstała roślina, która tylko z nazwy przypomina swoją poprzedniczkę.
> Frakcje glutenu w nowej roślinie zupełnie inaczej działają na organizm
> człowieka."
>
> FRAKCJE GLUTENU - czyli po prostu gluten. Gluten to grupa frakcji
> białkowych. Pszenica pod wpływem genetycznego udoskonalania ma obecnie
> wielokrotnie więcej ziaren w kłosie oraz krótsze źdźbła, ale była
> przekształcana także w kierunku zwiększenia wartości odżywczej tych ziaren
> - obecnie zawiera wielokrotnie więcej glutenu w stosunku do starych odmian,
> a pierwotne odmiany miały go jeszcze mniej ni z te stare, to tak na
> marginesie. Na tym właśnie polega ta jej zmiana, no ale skąd TY masz o tym
> wiedzieć, jesteś laikiem jak widać po wypowiedzi.
> Tak więc najprościej wytłumaczę: jako konsument jesz wielokrotnie więcej
> glutenu, nie tylko z powodu większej jego zawartości w mące, ale i
> "przemycany" w innych produktach. To się sumuje. Efekt? - działanie
> WIELOKROTNIE WIĘKSZEJ ilosci glutenu jest inne, niż WIELOKROTNIE MNIEJSZEJ.
> To chyba jasne nawet dla laika.
>
> Reszta tutaj:
>
> http://www.dietabezglutenowa.pl/poradnik/gluten.htm
>
GENETYCZNIE MODYFIKOWANA TO BYLA ALE CHYBA W usa BO U NAS JEST ZAKAZ
UPRAWY GENETYCZNIE MODYFIKOWANEGO GOWNA.
Ostatnio chinczyki zaczeli produkowac i podawac swoim sportowcom
doustnie srodki dopingujace modyfikujace genom ludzki, i jak sadzisz czy
genetycznie modyfikowane zarcie jest obojetne na nasz organizm?
|