Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!news.supermedia.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!news.g
lorb.com!news-out.readnews.com!transit3.readnews.com!nx02.iad01.newshosting.com
!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-b-0
1.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Wiadro chemii!.
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
Date: Mon, 24 Jun 2013 00:11:28 +0200
Message-ID: <rhqsz9ezbswm.1xn49ryk2lq27$.dlg@40tude.net>
Lines: 59
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 95.49.6.201
X-Trace: 1372025488 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 1451 95.49.6.201:1858
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:351711
Ukryj nagłówki
"Dr Grażyna Pająk: 2 kg chemii z pożywieniem zjadaliśmy rocznie w latach 90
tych, w tej chwili z jedzeniem dostępnym na rynku, dostarczamy przeciętnie
do organizmu od 7 do 9 kg chemii rocznie."
"Jeszcze 100 lat temu mieliśmy do wyboru około 500 produktów do spożycia,
obecnie mamy ich w sklepach ok. 50 tysięcy ale współczesne towary spożywcze
rzadko odpowiadają zapotrzebowaniu naszego organizmu. Jemy coraz więcej
śmieci, a coraz mniej pokarmu."
"O co chodzi z tym ,,wszechobecnym glutenem"?
Obecnie gluten jest obecny w większości produktów dostępnych na rynku - w
sklepach i w gastronomii. Gluten jest białkiem zbożowym występującym w
pszenicy, jęczmieniu, życie i zdarza się, że w owsie, który jest
nieoczyszczony z innych ziaren. Na skutek modyfikacji pszenicy w latach 70
tych, powstała roślina, która tylko z nazwy przypomina swoją poprzedniczkę.
Frakcje glutenu w nowej roślinie zupełnie inaczej działają na organizm
człowieka.
Gluten pszeniczny w naszym organizmie drażni i rozszczelnia jelita, zaburza
pracę wątroby , nasila problemy z celiakią, depresje, choroby psychiczne,
zmiany skórne, astmę, alergie, powoduje szereg zaburzeń
auto-immunologicznych, nasilających różne choroby cywilizacyjne. Dodatkowo
pszenna amylopektyna A ( węglowodan złożony ) podwyższa poziom cukru we
krwi znacznie bardziej niż biały cukier, batoniki, słodkie soki owocowe.
Gluten atakuje Nas w przekąskach, chipsach ziemniaczanych, płatkach
śniadaniowych, ciasteczkach, paluszkach, krakersach, pieczywie, wyrobach
cukierniczych, równie często spotykamy go w jogurtach i przekąskach
mlecznych, wędlinach i wyrobach garmażeryjnych."
"Podstawą zdrowych posiłków jest obecność enzymów, które są bardzo wrażliwe
na obróbkę i niewłaściwe przechowywanie. Przykładowo w lodówce nie
powinniśmy przechowywać żywności w woreczkach foliowych, lepiej wsadzić ją
do szklanej bądź ceramicznej miski i obciągnąć folią spożywczą. Warto
pamiętać, że warzyw i owoców nie powinniśmy gotować przez długi czas i
przechowywać w metalowych garnkach. Do tego lepsze są naczynia emaliowane i
szklane. Pamiętajmy, że do obróbki termicznej najlepszy jest ogień,
parowary, urządzenia wykorzystujące światło halogenowe oraz piece
konwekcyjne i piekarniki elektryczne."
"Od lat wiadomo, że kuchenka mikrofalowa jest szkodliwa. Już w latach 60
tych Rosjanie przeprowadzili bardzo szerokie badania, pokazujące, że
żywność z kuchenki mikrofalowej jest po prostu martwa. W przeciągu kilku
sekund niszczymy w podgrzewanej w ten sposób żywności, wszystkie enzymy i
związki biologicznie czynne. Powstaje duża ilość wolnych rodników i
przetworzonych związków chemicznych. Żeby strawić martwy pokarm, organizm
musi wykorzystać własne enzymy i energię. W efekcie zamiast dostarczać
sobie energię z pożywieniem, zabieramy ją z organizmu, aby strawić to co
zjedliśmy."
http://srodowisko.ekologia.pl/wywiady/Jemy-coraz-wie
cej-smieci-Wywiad-z-biologiem-i-dietetykiem-dr-Grazy
na-Pajak,18289.html
--
XL
"Szczęście jest jak motyl, ścigaj je, a umknie ci. Usiądź spokojnie, a
spłynie na twoje barki." A. de Mello.
|