Data: 2013-06-24 00:11:28
Temat: Wiadro chemii!.
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Dr Grażyna Pająk: 2 kg chemii z pożywieniem zjadaliśmy rocznie w latach 90
tych, w tej chwili z jedzeniem dostępnym na rynku, dostarczamy przeciętnie
do organizmu od 7 do 9 kg chemii rocznie."
"Jeszcze 100 lat temu mieliśmy do wyboru około 500 produktów do spożycia,
obecnie mamy ich w sklepach ok. 50 tysięcy ale współczesne towary spożywcze
rzadko odpowiadają zapotrzebowaniu naszego organizmu. Jemy coraz więcej
śmieci, a coraz mniej pokarmu."
"O co chodzi z tym ,,wszechobecnym glutenem"?
Obecnie gluten jest obecny w większości produktów dostępnych na rynku - w
sklepach i w gastronomii. Gluten jest białkiem zbożowym występującym w
pszenicy, jęczmieniu, życie i zdarza się, że w owsie, który jest
nieoczyszczony z innych ziaren. Na skutek modyfikacji pszenicy w latach 70
tych, powstała roślina, która tylko z nazwy przypomina swoją poprzedniczkę.
Frakcje glutenu w nowej roślinie zupełnie inaczej działają na organizm
człowieka.
Gluten pszeniczny w naszym organizmie drażni i rozszczelnia jelita, zaburza
pracę wątroby , nasila problemy z celiakią, depresje, choroby psychiczne,
zmiany skórne, astmę, alergie, powoduje szereg zaburzeń
auto-immunologicznych, nasilających różne choroby cywilizacyjne. Dodatkowo
pszenna amylopektyna A ( węglowodan złożony ) podwyższa poziom cukru we
krwi znacznie bardziej niż biały cukier, batoniki, słodkie soki owocowe.
Gluten atakuje Nas w przekąskach, chipsach ziemniaczanych, płatkach
śniadaniowych, ciasteczkach, paluszkach, krakersach, pieczywie, wyrobach
cukierniczych, równie często spotykamy go w jogurtach i przekąskach
mlecznych, wędlinach i wyrobach garmażeryjnych."
"Podstawą zdrowych posiłków jest obecność enzymów, które są bardzo wrażliwe
na obróbkę i niewłaściwe przechowywanie. Przykładowo w lodówce nie
powinniśmy przechowywać żywności w woreczkach foliowych, lepiej wsadzić ją
do szklanej bądź ceramicznej miski i obciągnąć folią spożywczą. Warto
pamiętać, że warzyw i owoców nie powinniśmy gotować przez długi czas i
przechowywać w metalowych garnkach. Do tego lepsze są naczynia emaliowane i
szklane. Pamiętajmy, że do obróbki termicznej najlepszy jest ogień,
parowary, urządzenia wykorzystujące światło halogenowe oraz piece
konwekcyjne i piekarniki elektryczne."
"Od lat wiadomo, że kuchenka mikrofalowa jest szkodliwa. Już w latach 60
tych Rosjanie przeprowadzili bardzo szerokie badania, pokazujące, że
żywność z kuchenki mikrofalowej jest po prostu martwa. W przeciągu kilku
sekund niszczymy w podgrzewanej w ten sposób żywności, wszystkie enzymy i
związki biologicznie czynne. Powstaje duża ilość wolnych rodników i
przetworzonych związków chemicznych. Żeby strawić martwy pokarm, organizm
musi wykorzystać własne enzymy i energię. W efekcie zamiast dostarczać
sobie energię z pożywieniem, zabieramy ją z organizmu, aby strawić to co
zjedliśmy."
http://srodowisko.ekologia.pl/wywiady/Jemy-coraz-wie
cej-smieci-Wywiad-z-biologiem-i-dietetykiem-dr-Grazy
na-Pajak,18289.html
--
XL
"Szczęście jest jak motyl, ścigaj je, a umknie ci. Usiądź spokojnie, a
spłynie na twoje barki." A. de Mello.
|