Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!poznan.rmf.pl!news.man.poznan.pl!newsfeed.m
edia.kyoto-u.ac.jp!newsfeed.gamma.ru!Gamma.RU!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.n
ews.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Fela" <f...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Wielbić bellę uprzemysłowioną? /Re: Polewka na zsiadłym mleku
Date: Thu, 5 Feb 2004 18:14:14 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 41
Message-ID: <bvttm3$bvp$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <bvrcdt$klr$1@nemesis.news.tpi.pl> <bvrdv6$ns6$1@news.rsk.pl>
NNTP-Posting-Host: ct53.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1076001284 12281 80.54.216.53 (5 Feb 2004 17:14:44 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 5 Feb 2004 17:14:44 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2727.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:190562
Ukryj nagłówki
UPRASZA SIĘ ŁOSIA I INNYCH MU TOWARZYSZĄCYCH GŁUPAKÓW,
ABY NIE ODPOWIADALI W TYM WĄTKU!
Użytkownik "bella" <belunia@[usunxxx]autograf.pl> napisał w wiadomości
news:bvrdv6$ns6$1@news.rsk.pl...
> Podawalam kiedys ten przepis na grupie ale nikt go chyba nie potraktowal
> powaznie
Bo to głąby cytujące przepisy z "Pani domu", albo innego "pocytnego"
czasopisma, event w telewyżerni coś im wpadło w oczy pomiędzy siku, a
koniecznością ugaszenia kaca!
Łosiu nie wiedział?
Pewnie nie znalazł w Larousse'ie i nie wiedział, co ma napisać.
No więc do rzeczy, czyli jakby gdakacze połosiowe powiedziały: "ad rym".
No wielbić Cię nie będę.
Choć to może i nie Twoja wina, ale produktów.
Prawdziwa polewka ma inny smak, bardziej szczególny.
Zastosowane przeze mnie produkty według listy wymienionej przez Ciebie
istotnie prowadzą do polewki z zsiadłego mleka i gdzieś tam posmak się
pojawia.
Jednakże przemysłowe zsiadłe maleka, maślanki (choć tej na pewno babcia nie
stosowała), jak i śmietany to napoje mlekopodobne.
Mimo dużej chęci nie udało mi się wytworzyć grudek serowych.
W przepisie nie podajesz zasad obróbki cieplnej i wydawania.
Mnie polewka ciągle się kojarzy z daniem jednak letnim, formą CHŁODNIKA.
Ale bardzo jestem Ci zobowiązany za przepis.
Na bazie tegoż będe eksperymentował ze znalezieniem smaku "kultowego"
Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz wielkie dzięki za przepis.
Fela dżdżownica
|